Lepi maniri ne izlaze iz mode, ali ipak se ponekad čini kao da pojedini roditelji ne uče svoju decu nekim osnovama lepog ponašanja. I nije stvar toga da ljudi ne žele lepo vaspitanu decu, već se prosto u nekim svakodnevnim obavezama na neke stvari zaboravilo.

S tim u vezi, izdvajamo deset stvari koje svaki roditelj treba da nauči svoje mališane.

1. Da ne komentariše fizički izgled drugih

Deca su iskrena, to je činjenica, i ako prokomentarišu nečiji izgled, ne rade to da bi nekoga povredili. Međutim, posao roditelja je da nauče svoju decu da ne komentarišu tuđi fizički izgled, bilo da je u pitanju kilaža, odeća ili bilo šta drugo. Komplimenti su, naravno, poželjni, kada im je cilj da se druga strana oseća lepo.

2. Da pita druge kako se osećaju

Kada neko pita dete kako se oseća, učite ga da je lepo da i ono uzvrati istim pitanjem. Ovaj mali korak pomoći će da se kod deteta razvije empatija.

3. Da se lepo ponaša za stolom

Čini se kao da se ovo podrazumeva, ali se lako zaboravi na lepo ponašanje za stolom kada mališani žure da se igraju ili završe neke svoje obaveze. Ne treba deca da se ponašaju kao da jedu na dvoru, ali neka osnovna pravila, poput toga da ne pričaju punih usta, da zatvore usta dok žvaću, da ne mašu viljuškama i noževima, svakako su poželjna.

4. Da sklanja za sobom

Dobri maniri su kada dete nakon obroka odnese svoj tanjir u u kuhinji ili kada za sobom raskloni igračke, ali to su takođe i važne životne veštine.

5. Da pokaže zahvalnost

Jako je važno da deca već u ranom uzrastu nauče da iskažu zahvalnost, da kažu "hvala" kada dobiju poklon ili im neko uputi kompliment. Kada ne nauče da kažu ovu jednostavnu reč, oni zapravo uče da budu nezahvalni, piše littlethings.com.

6. Da traži dozvolu

Naučite dete da traži dozvolu pre nego što nešto uzme – to će vas spasti mnogo stresnih situacija i posledica u budućnosti.

7. Da se obraća ljudima imenom

Obraćanje ljudima imenom dobro utiče na međuljudske odnose, zato je dobro da mališana tome naučite odmalena.

8. Da poštuju starije

To znači i da naučite dete da je ljubazno i lepo da ponudi pomoć nekom starijem, ali i da poštuje ono što kažu mama, tata, nastavnici i druge osobe koje su autoritet.

9. Da pridrži vrata strancima

Naučite dete da pridrži vratima osobi s kojom se sretne na ulazu ili izlazu. Na taj način pokazuje poštovanje prema drugim ljudima, a ujedno bi tim svojim lepim ponašanjem nekome mogao i da ulepša dan.

10. Da poštuje privatnost drugih

Deca moraju da znaju da je važno da svi imaju svoj privatni prostor i svoju privatnost. Na primer, u javnosti treba učiti dete da sedi na svom sedištu, umesto da pruža noge po sedištima ispred ili pored, da kuca na vrata pre nego što negde uđe, da poštuje kada neka osoba želi neku informaciju da sačuva za sebe ili kada neko želi da bude sam.

BONUS VIDEO:

Kada su roditelji najpotrebniji deci TikTok/iamsaramartinez

(Yumama/N. Z.)