Često roditelji, kada dete uradi nešto pogrešno, od njega traže da se izvini. Međutim, dečji psiholog Lora Markam ističe da je to potpuno pogrešno jer takvo izvinjenje nije iskreno i ne doprinosi poboljšanju odnosa između posvađanih mališana. 

"Decenije istraživanja ljubavnih veza pokazale su da kada je jedna osoba primorana da se izvini svom partneru pre nego što je za to spremna, to uopšte ne pomaže da se njihov odnos popravi. Verujemo da je isto i kada su u pitanju odnosi mališana sa vršnjacima ili braćom i sestrama", prenosi njene reči portal practicalparenting.com.

Šta da uradite umesto toga

Dakle, postoje neke stvari koje će imati mnogo više efekta od toga da terate dete da se izvini.

Naučite ga veštinama komunikacije

"Ako naučite decu da izražavaju svoje želje i potrebe, da slušaju međusobno jedni druge i da ponove ono što njihov brat ili sestra kažu, mališani će naučiti da rešavaju konflikte na mnogo bolji način, tako da izvinjenja postaju gotovo suvišna, kao i kod odraslih", tvrdi psiholog Markam.

Pomozite mu da ispravi nanetu štetu

Umesto da odlučite kakve posledice će morati da snosi vaše dete, pomozite mu da odluči kako bi želelo da ide napred. Markamova kaže da bi roditelji trebalo da predlože detetu da nacrta neku lepu karticu i onda da izađu iz sobe, a mališana ostave da sam odluči.

Budite mu uzor

Deca iz ponašanja odraslih uče kako i sami treba da se ponašaju. Pedijatar dr Hauard Benet je za huffpost.com svojevremeno rekao da umesto da teraju dete da se izvini, "roditelji treba da uspostave kontakt očima sa žrtvom i kažu nešto poput: ’Žao mi je, Henri. Mi ne dozvoljavamo udaranje u našoj kući. Ne znam zašto ti je Čarli to uradio’. Treba da ignorišete dete na kratko, dok se uverite da se Henri oseća bolje".

Dr Benet je dodao i da "deca uče tako što iskuse posledice svog ponašanja".

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)