Mnogi roditelji nažalost često slede stereotipne ideje o vaspitanju dečaka, a jedan od najštertnijih je "suze nisu za dečake". Psiholog Olesja Garanina govorila je za portal deti.mail.ru o najštetnijim savetima.

Evo šta dečak nikada ne sme da nauči od majke ili oca:

Loš savet br. 1: "Nauči da uzvratiš"
Neki roditelji razmišljaju ovako - postoji samo jedan način da se reši bilo koje pitanje - uzvratiti udarac onome ko je prvi započeo sukob. Bilo da je vaše dete slučajno gurnuto ili mu je neko namerno oduzeo igračku na igralištu, rešenje je samo jedno – pokazati ko je jači. Ovako se odgajaju nasilnici. Naučite dete da ne sme da trpi nasilje, ali i da ako na nasilje odgovore nasiljem, mogu napraviti samo još dublji problem.

Loš savet br. 2: "Crtanje i ples nisu za dečake"
Ukoliko vas brine na koje sekcije i vannastavne aktivnosti da upišete dečaka, onda je najbolje da pitate njega šta želi. Većina dečaka idu na karate i tai-bo, ili nešto vezano za borbu i samoodbranu, kao i na fudbal i košarku. Ali ples, crtanje, muzika - neke mame i tate misle da to nije toliko zabavno za dečake. Talenat nije određen polom, kao nijedan hobi - pustite dete da se izrazi u onome što voli.

Loš savet br. 3: "Kućni poslovi su samo za devojčice"
Gde ste videli dečaka da briše pod, pere veš ili, još gore, kuva supu? Ovako razmišljanje roditelja je neodgovorno, jer muškarci ravnopravno učestvuju u kućnim poslovima. ne treba sve mama da uradi za njega, niti sutra devojka ili žena, već i on treba da zna da usisa, raspremi krevet, skuva ručak ili opere sudove. Takođe, na ovaj način učite svog dečaka samostalnosti.

Loš savet br. 4: "Samo majka je idealna žena."
Od ranog detinjstva usadite svom sinu da samo vi - njegova majka - znate kako sve treba oprati, uraditi i rasporediti. Samo vi kuvate ispravno i ukusnije od bilo koga, i uopšte, živite kako treba da živite. I nijedna druga žena, čak i ako je sjajna, nije dovoljno dobra. Ovo je okidač za loše odnose i toksične veze kada dečak odraste.

Loš savet br. 5: "Dečaci ne smeju da plaču."
Dete treba da zna da su suze u redu, one su deo prirode, a ne odraz slabosti. O da, i muškarci plaču! O da, i oni imaju emocije. Ali, kada se emocije potiskuju, skrivaju i opterećuju nas u dnu duše, one su zapravo opasne i nezdrave. Ne govorite nikada detetu kako ne sme da plače, već ga učite kako da kanališe svoja osećanja, oslobađa se i radi na njima.

BONUS VIDEO:

Prevremeno rođena beba 1. rođendan TikTok/growingleoathome

(Yumama/T.A.S.)