Glumica Anđelka Prpić je mama dečaka Jakše, a nedavno se ostvarila u ulozi majke po drugi put kada je rodila ćerku Čarnu. Kao i mnogi roditelji, Anđelka je prošla kroz razvod i morala je da obavi taj izazovan razgovor sa detetom o temi koja je uglavnom bolna za mališane.

Kada se razvela, Anđelkin sin je imao 7,8 godina, a ona je odlučila da potraži savet od stručnjaka, ispričala je glumica za podkast Mamazjanija. Evo koje smernice je dobila, a koje mogu pomoći i mnogim mamama:

"Ako mogu da dam opšti savet iz iskustva sopstvenog, to je da nisam se igrala sa tako nekom ozbiljnom stvari i temom ozbiljnoj i za nas "matore" koji imamo tu kao voljnu radnju, a kamoli za nekoga kome je to prosto nametnuto, dato, rečeno i sad će biti tako i "ti se tu ništa ne pitaš", mislim na dete... Ja sam se savetovala sa svojim teraputom i sa dečijim psihologom na tu temu. Mi smo se savetovali kao roditelji i u tom momentu sad već bivši supružnici. Savetovali smo se koje su to poruke koje detetu treba da se pošalju, a to je da deca nisu ni za šta kriva, to je važno da se detetu kaže. "Ovo nema veze sa tobom" i "Ti nisi ni za šta kriv/kriva." To je najvažnije koliko sam shvatila tada iz tih saveta."

"Druga stvar, da se otvoreno priča, koliko je moguće i realno u odnosu na zrelost i starosnu dob deteta, da se to nekako prilagodi, i da se o mami i tati govori, u njihovim sada odsustvu, sa poštovanjem, uvažavanjem, da smo mi i dalje roditelji, prijatelji, samo što nismo više muž i žena, nismo više par."

Kako je Anđelka navela, konsultacija sa stručnjakom je najsigurniji put jer idete po savet kod nekoga, dobijete šta treba, a onda to primenjujete u praksi. Glumica je istakla da iako to mnogima deluje kao duži put, on je zapravo kraći, ali joj je posebno značilo kada je shvatila da sa sinom može otvoreno da razgovara o svemu:

"Meni je lično pomoglo, osetila sam jedno olakšanje što sam shvatila da sa Jakšom, s obzirom da ima 7,8 godina mogu da pričam otvoreno. Da kažem - Hej, ljubavi, ja osećam tako i mi smo odlučili to, i reci mi sve što te muči da ti objasnim... šta znači ovo osećanje, kako ja osećam ovo, čega se ja plašim kao roditelj, odnosno žena... Osetila sam olakšanje jer možemo da pričamo transparentno, ne moramo više da stavljamo pod tepih nešto što nam je bio problem zbog čega smo i poželeli da se razvedemo."

Potvrdila je da u vapitanju sina učestvuje zajedno sa bivšim suprugom: "Ima stvari koje su mamine teme više i tatine teme više, Jakša neometano bira... on je jedno transparentno dete što nama dosta olakšava. Svesni smo toga, bez obzira što brak nije potrajao. hvala Bogu mi smo mu roditelji zauvek...

Šta se događa kada razvedeni roditelji imaju različite metode u vaspitavanju?

"Nekad su one drugačije, ali i u bračnoj zajednici kada je sve idealno, imate momenat, mi smo ga imali kad smo bili mali, odeš kod mame kad znaš da će kod nje pre da prođe, ili kod tate kada je popustljiviji. Računaš da će toga biti, njihovo legitimno pravo je da manipulišu na taj način, a naše je da primetimo, pa kao - "ovo ću pustiti", a "ovo nema govora"." - objasnila je Anđelka.

(Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

Ovako se Anđelka Prpić hrani u trudnoći Instagram