Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tigar, meduza ili delfin: Otkrijte koji je vaš stil roditeljstva i šta to govori o vama

Roditelji koji drže sve pod kontrolom, popustljivi roditelji ili roditelji koji pokušavaju da naprave balans? Saznajte koji je vaš stil vaspitanja dece.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Nakon knjige "Battle Hymn of the Tiger Mother" u kojoj je autorka Ejmi Čua opisala roditeljski stil odgajanja dece koristivši termin "Tigrovi roditelji", ubrzo su nastali i termini "roditelj Meduza" i "roditelj Delfin".

Odlučni i pomalo prenapadni "roditelji Tigrovi" dobili su veliki publicitet i postali predmet brojnih rasprava na roditeljskim portalima, a ubrzo nakon toga nastali su i termini "roditelj Meduza" i "roditelj Delfin"...

Pogledajte šta koji stil odgajanja označava i saznajte jeste li roditelj Tigar, Meduza ili Delfin...

Roditelji Tigrovi

Roditelji Tigrovi vole da imaju apsolutnu kontrolu nad životom svog deteta kako bi postigli ono što žele, odnosno usmerili dete na put za koji misle da je pravi za njega. Ovaj tip roditeljstva potiče iz azijskih zemalja u kojima je vrlo važno da dete postigne vrhunske rezultate. Roditelji Tigrovi puni su ljubavi i podrške, ali ni u kom slučaju nisu popustljivi i ne propuštaju da adekvatno kazne dete kad napravi nešto loše. Kod deteta pokušavaju da probude smisao za samokontrolu i disciplinu. Zbog svega toga deca umeju da ih dožive hladnokrvnim, ali ne i odsutnim.

Pročitajte i Prirodno roditeljstvo: Povezanost kao preduslov za psihološki razvoj deteta

Roditelji Meduze

Roditelji meduze potpuna su suprotnost od Tigrova, imaju pomalo slobodniji pristup odgajanju. Ne veruju u kazne i blagi su prema svojoj deci. Stroga nemaju ni pravila, ne postavljaju ciljeve i ne traže previše od deteta. Žele da njihova deca sama zaključe šta žele da rade i nauče šta je dobro, a šta loše. Upravo zbog toga deca roditelja Meduza ponekad znaju da ostanu bez fokusa i besciljno tumaraju životom.

Pročitajte i Vaspitanje dece: Da li ste "roditelj vajar" ili "roditelj baštovan"?

Roditelji Delfini

Roditelji delfini balansiraju između dve velike suprotnosti kao što su Tigrovi i Meduze. Čvsti su, ali istovremeno saosećajni. Zadaju ciljeve i pravila kojih se treba prdržavati, ali cene kreativnost i fleksibilni su kad su dogovori s detetom u pitanju. Važno im je da usmere dete, ali i da imaju dobar odnos s njim kako bi mogli da pomognu detetu da se izgradi kao osoba koja se može sama snaći u životu, a koja opet neće "gaziti po tuđim leđima" da bi došla do sopstvenog cilja.

Izvor: Index.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica