Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji tigrovi: Kontroverzni način vaspitanja

Otkad je, 2011. godine, Ejmi Čua objavila kontroverznu knjigu pod nazivom „Himna pobede majke tigra“ koja preporučuje strogo vaspitanje i postavljanje akademskih ciljeva na prvo mesto, ovaj stil roditeljstva izazvao je žestoke rasprave ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Kritičari ovakvog načina vaspitanja smatraju da „mame tigrovi“, zapravo, deci ne čine ništa dobro kada ih usmeravaju isključivo na obrazovanje i planiranje buduće karijere. S druge strane, zagovornici ove teorije kao najbolje moguće veruju da su roditelji kojima je obrazovanje dece na prvom mestu samo ambiciozni roditelji koji pokušavaju da motivišu svoju decu i nauče ih da budu vredni, uporni i , jednog dana, uspešni ljudi.

Ko je u pravu?

Najnovije istraživanje pokazalo je: i jedni i drugi.

Naime, ovakav način vaspitanja je veoma zastupljen među Amerikancima azijskog porekla, tj. doseljenicima iz Kine, zbog čega su naučnici nedavno sproveli studiju u kojoj su jednu grupu činila deca iz ovih porodica. Mališani su rešavali testove iz oblasti matematike i nauke, a pokazalo se da su deca čiji roditelji spadaju u „tigrove“ zabeležili značajno bolje rezultate. Treba naglasiti da njihov koeficijent inteligencije nije bio viši od koeficijenta dece iz druge grupe.

Zbog toga su se stručnjaci zapitali u čemu je tajna uspeha dece čiji roditelji insistiraju na natprosečnom zalaganju u učenju, a autorka kontroverzne knjige o „roditeljima tigrovima“, tj. „kineskom vaspitanju“ pokušala je da odgovori na ovo pitanje.

„Majke iz su Kine vaspitavaju ostvarenu i akademski uspešniju decu iz razloga što su zahtevnije i strože nego mame sa Zapada“, smatra Ejmi Čua.

Ipak, kritičari tzv. „kineskog roditeljstva“ naglašavaju da veruju da strah od eventualne kazne koju deca takvih roditelja trpe ukoliko ne ispune sve svoje zadatke može stvoriti snažnu psihološku kontrolu roditelja nad detetom. To, ističu oni, pomalo podseća na autoritativno roditeljstvo – strog pristup koji retko prati kasniji akademski uspeh deteta i pravilan emocionalni razvoj. Zbog toga je moguće da Čuina teorija nije efektivna koliko se čini.

Međutim, činjenica je da su rezultati istraživanja pokazali da su deca „roditelja tigrova“ zabeležila bolje ocene na testiranjima. Kritičari ovakvog načina vaspitanja veruju da je do toga došlo iz jednostavnog razloga – roditelji su podstakli decu da se trude, umesto da se oslone na urođene sposobnosti.

„Trud i verovanje da se svaki trud isplati su ključevi uspeha kineske dece“, prenosi sajt Parenting Science. „Čua ne dozvoljava da njena deca misle da nisu u stanju da uspeju.“

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica