Višegodišnja studija koja je uključila skoro 1,400 odraslih i 8,600 dece u 18 zemalja sveta imala je za cilj da pokaže koliko prihvatanje i odbijanje od strane oca u detinjstvu utiče na formiranje ličnosti deteta.

Deca su rangirana po uzrastu od 9 do 18, a o odrasli od 18 do 89 godina. Istraživanje je podrazumevalo pregled osnovnih sedam osobina ličnosti za koje se veruje da svoje uporište nalaze u teoriji o prihvatanju/odbijanju. Nakon toga učesnici su upitani da ocene nivo prihvatanja ili odbacivanja od strane roditelja u detinjstvu.

"Tokom 50 godina istraživanja skoro na svakom kontinentu pronašli smo da ništa ne može tako jako uticati na ličan razvoj kao što je odbijanje od roditelja, a posebno oca u ranom detinjstvu", kaže Ronald Rohner jedan od autora studije.

"Ono što je deci najvažnije jeste da znaju da su prihvaćeni od strane roditelja", navodi dr Džon Sargent profesor psihologije i pedagogije.

Rohner tvrdi da očevi možda imaju bolji uticaj na ličnost deteta jer deca i tinejdžeri obraćaju više pažnje na roditelja koji izgleda da ima veću moć ili uticaj u porodici, pa čak iako on provodi manje vremena sa njima.

"Naša studija pruža očevima podsticaj da vole svoju decu i trude se da više budu u njihovom detinjstvu", zaključio je Rohner.