Evo nekoliko načina koji bi vam mogli pomoći da se nosite sa problemima ljubomore kod dece:

1. Slušajte svoje dete

Ljubomora nije površna; umesto toga, duboko je ukorenjena. Slušanje strahova, briga i problema vašeg deteta može im pomoći da prevaziđu  osećanja ljubomore.

2. Kanališite negativne emocije u pozitivne

Davanje pozitivnog smera negativnim mislima vašeg deteta može im pomoći da se izbore sa ljubomorom. Ako je njegov brat, sestra ili prijatelj bolji od njih u školi, trebalo bi da ohrabrite svoje dete da vredno uči i dobija bolje ocene umesto da se loše oseća prema drugima koji napreduju bolje od njih.

3. Budite pažljivi prema svom detetu

Vaše dete se možda ponaša negativno i grubo, ali morate biti pažljivi i saosećajni prema svom detetu. Ne grdite i ne kažnjavajte svoje dete. Od suštinske je važnosti da razumete da se vaše dete nosi sa teškom emocionalnom situacijom i da mu je potrebno vaše saosećanje kako biste pomogli da se nosi sa njom.

4. Objasnite važnost deljenja

Svako dete treba da nauči važnost brige i deljenja. Kada dete nauči da deli svoje stvari sa drugom decom, to ne samo da im pomaže da steknu prijatelje, već bi moglo pomoći i da uklone osećanja ljubomore.

5. Uzdržite se od poređenja

Poređenje stvara negativne emocije i obezvređuje čoveka. Zato, molim vas, nemojte upoređivati svoje dete sa drugom decom, uključujući svoju decu i njihove prijatelje. Svako dete je jedinstveno i ima različite talente. Saznajte u čemu je vaše dete dobro i pomozite mu da razvije i savlada svoje veštine radije nego da ih poredite sa drugima.

6. Nemojte preterano hvaliti svoje dete

Kao roditelji, obožavate i volite svoje dete i možete ga povremeno obasipati pohvalama za njegov trud i naporan rad. Međutim, uzdržite se od preterivanja. Možda ćete previše hvaliti svoje dete kada su druga deca istakla, a vaše reči mogu uveriti vaše dete. Stoga, uzdržite se od toga.

7. Uzdržite se od poređenja školskog uspeha

Najbolje bi bilo da se uzdržite od upoređivanja uspeha vašeg deteta u školi sa njegovom braćom i sestrama ili prijateljima. To bi izazvalo osećaj animoziteta i ljubomore. Ako vaše dete ne dobije dobre ocene, možete ga ohrabriti da vredno uči umesto da ga upoređujete sa drugima.

8. Primenite pozitivno ponašanje

Izbegavajte stvari koje mogu izazvati ljubomoru kod vašeg deteta što je više moguće. Trebalo bi da upoznate i naučite svoje dete o osećanjima ljubavi, deljenja i brige od malih nogu. Takođe, podučavanje dece o ljubomori može im pomoći da se izbore sa ovom emocijom na bolji način.

9. Provedite kvalitetno vreme

Često se kod dece javlja ljubomora jer ne dobijaju pažnju za kojom žude i zaslužuju od vas. Odvojite vreme u svom danu za interakciju sa njima, bilo da je u pitanju igranje igrica, izvođenje napolju, porodična igra ili filmsko veče, čitanje za spavanje ili jednostavno sedenje i razgovor sa njima o njihovom danu!

10. Pomozite im da ljubomoru pretvore u težnju

Prirodno je gledati kako drugi postižu stvari ili su sposobni da rade ono u čemu mi nismo dobri. Ovo može izazvati ljubomoru. Ali šta ako biste pomogli svom detetu da kanališe svoju ljubomoru i pretvori je u ciljeve kojima teži? Na primer, ako su ljubomorni na prijatelja koji dobro vozi bicikl, naučite ih kako da voze bicikl. Ako zameraju vrhunskom razredu, podržite ih i motivišite ih da više uče kako bi postigli bolji uspeh.

1. Od koje godine deca počinju da osećaju ljubomoru?

Prema Hartu i Karingtonu (2002), bebe od šest meseci mogu pokazati znake ljubomore ako primete da roditelj komunicira sa fizičkim i nefizičkim stvarima na način koji odvlači pažnju od njih.

2. Da li treba odmah da intervenišem kada primetim znake ljubomore kod svog deteta?

Intervenisati na pravi način je važno kada imate posla sa ljubomornim detetom. Ako budete previše oštri ili ih javno ukorite, to može izazvati sramotu, ogorčenost i bes. Povucite svoje dete u stranu i upotrebite miran i razumljiv jezik da objasnite zašto njegovo ponašanje nije odobreno.

3. Kako mogu pomoći svom detetu da izgradi otpornost i samopouzdanje da prevaziđe ljubomoru?

Ljubomora je veoma česta kod dece. Međutim, vaše dete to može prevazići ako se na njega pozitivno postupa. Ako se suočavate sa poteškoćama u suočavanju sa ljubomorom vašeg deteta, pomoć savetnika ili profesionalca u toj oblasti može pomoći.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde beba najviše voli da spava TikTok/qbonmike