Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA SAOPŠTIMO DETETU DA JE NEKO PREMINUO? Psihološkinja otkriva šta nikako ne treba da radimo u trenucima bola

Autor Radmila Ilić

Gubitak je bolan trenutak za celu porodicu, a momenat u kom to treba da saopštimo detetu je možda i najteži. Evo šta možete da očekujete, i šta nikako ne treba da radite.

 Tata, dete, devojčica Izvor: Shutterstock

Teške situacije u porodici su još teže kada pored sebe imate dete kom na najbolji način treba da objasnite šta se oko njih dešava, a da ih pritom ne povredite i ne ostavite posledice na njihovo mentalno zdravlje.

Jedna od takvih situacija je i kada detetu treba da saopštimo da je neko od bliskih članova preminuo. Pitale smo Tamaru Džamonju, predsednicu Udruženja psihologa Srbije, i profesorku na Filozofskom fakultetu, kako da se ophodimo u tim situacijama, u odnosu na godine deteta.

"Takvu vest je teško saopštiti i odrasloj osobi. Ipak, istinu nikada nije dobro skrivati i mnogo je gore da to deca saznaju od nekog drugog na neprimeren način i potpuno nepripremljena za to (npr. od vršnjaka, komšiluka i sl.). Način saopštavanja naravno zavisi od uzrasta. Mala deca nemaju potpuno formiran koncept smrti, tako da to najčesće i doživljavaju kao nešto što nije konačno, slično odlasku na daleki put. Od starije dece to ni ne možemo sakriti, važno je da budemo tu za njih, da osećaju da nisu sami sa svojom tugom koja je sastavni deo života. ", rekla nam je profesorka Džamonja, a onda objasnila i šta nikako ne treba da radimo u tim teškim situacijama, ali i šta je preporučljivo:

"Ne treba im braniti da pokazuju osećanja, kao što odrasli nekada znaju da kažu 'nemoj da plačeš', jer zadržavanje emocija neće umanjiti tugu, a šalje poruku detetu da emocije nisu prihvatljive. Dobro je okupirati pažnju deteta drugim aktivnostima, uključivanjem u porodične svakodnevne aktivnosti i okupljanja, ali ne treba insistirati na zabavi, koja je u neskladu sa onim kako se dete oseća", zaključila je profesorka Džamonja.

 Porodica
Porodica
Izvor: Shutterstock

Niz problema i strahova sa kojima se deca susreću u svom razvoju, mogu se odraziti na njihovo mentalno zdravlje. Uloga roditelja je da na vreme prepoznaju problem sa mentalnim zdravljem kod dece i da se sa posebnom pažnjom posvete deci u situacijama koje za njih mogu biti teške.

UNICEF u Srbiji je pokrenuo kampanju Kako si? Ali stvarno kako bi osnažio mlade osobe i adolescente da razgovaraju o svojim izazovima sa kojima se suočavaju i potraže odgovarajuću psihološku podršku. Cilj UNICEF-a je da usluge psihološkog onlajn savetovanja ili razgovor sa stručnjacima putem chat usluge na platformi svejeok obezbedi za što veći broj mladih osoba u Srbiji. Svi se povremeno nađu pred prekim izazovom kada im je potrebna pomoć i zato podržite mlade da prebrode teškoće sa kojima se suočavaju i postanu životni pobednici.

Moramo se svi udružiti. Donirajte i podržite mlade da budu OKEJ.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica