Za vreme nedavne posete rimskoj četvrti Corviale, papa Franja je odgovarao na pitanja dece o veri i životu kada je jedan od njih, dečak po imenu Emanuel, briznuo u plač.

Videvši da je mališan vidno uzbuđen, papa je insistirao da mu Emanuel na uho šapne svoje pitanje. Nakon što mu se dečak poverio, papa Franja zatražio je od njega dozvolu da ponovi okupljenima ono što mu je rekao.


Foto: Profimedia

"Kada bismo samo mogli da plačemo kao Emanuel kada imamo bol u našem srcu. On plače za svojim ocem koji je umro i imao je hrabrosti to da učini pred nama, jer u njemu postoji ljubav. Njegov otac bio je ateista, ali on je svoje četvoro dece krstio, bio je dobar čovek. Lepo je što sin za svog oca kaže da je 'dobar'. Ako je taj čovek mogao tako podići svoju decu, onda je bio dobar čovek. Bog je ponosan na tvog oca", kazao je papa Franja okupljenima.

Dečakovo pitanje je bilo: "Je li je moj tata, ateist, na nebu?", a odgovor koji je papa potom dao dečaku dirnuo je sve okupljene.


Foto: Profimedia

"Bog odlučuje ko ide na nebo! Kako je Božje srce reagovalo pred takvim ocem? Da li Bog napušta svoju decu kada su dobra?",  upitao je papa potom prisutne, koji su mu uglas odgovorili: "Ne!".

"Dakle, Emanuele, evo odgovora. Bog je sigurno bio ponosan na tvog tatu jer je jednostavnije verniku da krsti decu nego osobi koja ne veruje. Na Boga je to sigurno ostavilo utisak", zaključio je papa i za kraj pozvao Emanuela da se moli Bogu i da se uvek seća svog oca: "Pričaj sa svojim tatom, moli se svom tati. Hvala ti Emanuele na tvojoj hrabrosti", dodao je papa.