Iskusni roditelji, koji se sučavaju, sa istim problemima kao i svi,  su podelili svoje isprobane savete za podizanje dece, a evo šta su rekli…

Uradi sam konačno sa decom

Uvek sam očajnički želeo da se bavim umetnošću i uradi sam projektima sa svojom decom, ali ona obično nisu baš entuzijastična (u najmanju ruku!). Pre nekoliko nedelja kupila sam vodene boje i dugo smo proveli slikajući lica, munje i šare na kamenju. Ovo je na kraju bio zaista zabavan projekat koji je zaokupio decu i uključivao minimalan napor sa moje strane. Mislim da se u poslu ovo zove pobeda.

Buđenje uz čitanje priča

“Ada (12) je suprotnost jutarnjoj osobi i uvek se budi neraspoložena. Umesto da se svađam sa mrzovoljnim detetom, počeo sam da je budim čitajući omiljenu knjigu. Ona voli priče i ušla bi u knjigu pre nego što bi se setila da je loše raspoložena. Počeo sam to da radim kada je imala oko dve godine sa omiljenim slikovnicama i još je danas budim na ovaj način. Uživam u knjigama koliko i ona!”

Lizalice spasavaju dan

“Nosim par rezervnih lizalica gde god da odem, kao što većina ljudi nosi flastere. Ne zauzimaju prostor u vašoj torbi i zaista mogu spasiti dan.”

Serviranje hrane bez tanjira

“Otvorenost naše dece da jedu različitu hranu se promenila kada smo počeli da serviramo svoje obroke na drugačiji način - umesto da stavljamo njihov obrok na pojedinačne tanjire, svu hranu smo stavili na sredinu stola i dozvolili im da sami sebi pomognu. Kada smo to uradili, otkrili smo da oni zapravo jedu mnogo više povrća i da su bili otvoreni da probaju šta god je bilo na stolu. Pretpostavljam da se nisu osećali 'pritisnuti' onim što im je na tanjiru.”

Rotiranje igračaka

“Igračka se menjaju! Svakih šest nedelja ili otprilike, kada se moja deca uglavnom ne igraju sa svojim igračkama, izvadim nekoliko kutija iz ormana i zamenim igračke. Složim novi set starih igračaka na policu i odložim ostale igračke na neko vreme. Manje je više sa igračkama kada to radite na ovaj način.

Reci mi više

“Kada moja deca kažu nešto iznenađujuće, šokantno („Mrzim svog brata“ ili „Moj učitelj je tako zao“), umesto da odmah reagujem, ja kažem „Reci mi više“ što mi daje vremena da razmislim i dam odgovor.”

Pokloni za više dece

“Kada imate dvoje dece ili dajete poklon porodici sa više dece, razmislite o tome da date ne jedan poklon, već poklon za sve. To smanjuje toliku borbu. Na primer, dali smo ove bojice i blokove papira nekim bliskim prijateljima sa troje dece pre duge vožnje kući.”

Zamislite ih kao bebe, kad vas razbesne

“Kad god počnem da se trubim sa svojim dečacima, obojica odmah postanemo tvrdoglavi. U tom trenutku dok bes raste, svoju decu zamišljam kao osmomesečne bebe i brojim do deset. Bes prolazi, a mi možemo da damo jedni drugima prostora. Ponekad to radim i kada sam u sukobu sa odraslom osobom!”

Pričamo o svemu, od malena

“Kad god se pojavi bilo šta vezano za se**ualnost/telo, pričam o tome. Još od malih nogu. Bez ikakve neprijatnosti. Bez obzira gde smo. Ovo je navelo moju decu da budu super opušena u ​​vezi svega ovoga do tačke na koju je moja ćerka, jednom istakla kao 11-godišnjaka: „Mama, pričaš o svemu ovome kao da nije velika stvar!“ Na šta sam odgovorila: "Nije!" Postoji ozbiljno poverenje i uteha oko svega ovoga. Ponosna sam na to. Odgajili su me roditelji koji nikada nisu pričali o se**ualnosti.

Naseckajte im voće i naučite da koriste nož

“Ako želite da vaša deca jedu voće, narežite svoje nektarine, jagode, jabuke, dinje i sve to stavite u njihovo vidno polje. Kada budu spremni i uz nadzor, naučite ih kako da koriste oštar nož. Zvuči kontraintuitivno, ali oštar nož je najsigurniji nož.”

Uvek treba da samostalno odlučuju

“Kako naša deca rastu i stiču autonomiju, zaista želim da ih podržim u tome. Dakle, uvek pokušavam da dam izbor, čak i ako je tanko prikriven, na primer, 'Želite li da se okupate pre ili posle užine?' tako da misle da donose odluku, ali stvarno ih nateram da se interno posvete kupanju. Jednog dana ciljam na 'da li želite da se okupate pre ili nakon što očistite svoju sobu?' Onda ću savladati roditeljstvo!”

Teške momente probajte da prebrodite uz humor

Roditeljstvo deteta sa posebnim potrebama dolazi sa novim izazovima u svakoj fazi, tako da se trudim da prihvatim naš odnos i situaciju koliko je poseban i drugačiji. Moj savet je da imate smisla za humor koliko god možete. Neki od mojih najfrustrirajućih roditeljskih trenutaka su se ispostavili kao moje omiljene priče za dijeljenje. Bio je jedan Božić kada sam ostala da sečem papirne pahulje sve dok mi prsti nisu ukočili da bih mogla da ukrasim ćerkinu spavaću sobu, kao zemlju čuda u kojoj se može probuditi . Ispalo je magično, i bila sam tako uzbuđena što sam videla njenu reakciju. Probudila se u užasnom raspoloženju, srušila pahulje i zapravo mi izbacila poklon iz ruke! Nije mogla biti manje zainteresovana da je pokušala. Srećom, sve sam to snimila na videu kako bih mogla da pošaljem porodici, što sam i uradila, uz pank rok božićnu pesmu kao muziku. Video je omiljen u porodici i veran je Pajperinoj nepredvidivosti i ličnosti koja pravi nestašluke.”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa