Osećaj nemoći kada dete viče, nervira se i ima napad besa - da, to znaju samo roditelji. U takvim situacijam ne znate šta da uradite, a posebno vam je neprijatno kada se dogodi na javnom mestu.

Jedna mama opisala je slično iskusto i istakla da njena ćerka vrišti kada ne može neštosama da uradi iz prve - na primer da otvori kutiju keksa ili se kula od kocki sruši. Zatim je pronašla zanimljiv video na stranici "Big Little Feelings" u kojem se tvrdi:

"Ako ih uhvatite u situacijama u kojima su morali da pokušaju nešto dva, tri, četiri, pet puta da bi postigli svoj cilj, želim da to pohvalite - da se radujete sa njima i proslavite!" - objašnjava porodični terapeut Dina Margolin.

"Recite: "Hej, ti si morao da probaš četiri različita puta pre nego što si uspeo, i nisi odustao. Bravo!"

Svi volimo pohvale kada postignemo nešto teško, ali njegov uticaj je još dublji na male mozgove koji se tek razvijaju. "Ono što radimo je da gradimo ovu snažnu unutrašnju priču koja može da ostane uz njih o tome kako ćete ponekad morati da pokušate više puta pre nego što to dobijete, a niste odustali", primećuje porodični teraput,"„što ne samo ih čini ponosnim, ali postaje ključna strategija koja je tada najvažnija za sledeći put kada budu u teškoj ili nezgodnoj situaciji." Takođe, može pomoći da preformulišete priču u svom umu kako biste se fokusirali na ono što vaše dete već radi kako treba.

Ali, šta je sa mališanima koji odmah kažu "Ne mogu!" za stvari koje su već savladali i koje mogu da urade iz prvog pokušaja kada ih molite 5 minuta?

"Može biti od velike pomoći da sami modelirate ovo i pokažete im kako izgleda osećati se frustrirano, nastavite da pokušavate i da se nosite sa ovim osećanjem na zdrav način. Ovo takođe možete da ugradite tokom igre i igranja uloga sa lutkama/igračkama" - otkriva porodični teraput.

Ova zanimljiva igra može da pomogne deci da nauče kako da prihvate kada im nešto ne ide i da se nose sa tim. Možda neće odmah delovati, ali ako im uporno pokazujete kako da se izbore sa frustracijom, ostaviće pozitivan efekat.

BONUS VIDEO: 

Kako da dete stiče prijatelje TikTok/stricek_dusko

 (Yumama/T.A.S.)