Socijalna radnica i stručnjak za roditeljstvo Gen Muir tvrdi da pretnje kaznom mogu da dovedu do nepotrebnog sukoba sa decom i da ugroze vaš odnos. Kao majka četvoro dece, ova Australijanka odlično razume izazove sa kojima se suočavaju savremeni roditelji. I sama je pokušala da zapreti sinovima da će im nešto uzeti ako je ne poslušaju, ali je potom saznala da takva taktika retko funkcioniše.

Umesto toga, ona preporučuje korišćenje reči "kada" i "tada", za koje kaže da menjaju perspektivu deteta na situaciju i obezbeđuju nagradu za dovršavanje zadataka, piše Index.hr.

"Vaše dete vas neće poslušati ako mu pretite da ćete mu oduzeti konzolu za igru svaki put kada je njegova soba neuredna. Deca ne treba da sarađuju sve vreme. Oni bi trebalo da pomeraju granice i ponekad je to njihov način da nam daju do znanja da se bore da regulišu svoje emocije", objasnila je ona i otkrila zašto deca pogrešno razumeju pretnje i šta da rade umesto njih.

"Ako promenite pristup i kažete 'kada uradite ovo, onda možemo da imamo ono', to je pozitivnije, direktnije i mnogo verovatnije da će rezultirati uspehom," rekla je ona.

Drugim rečima, prema Mjuru, bolje je koristiti fraze kao što su "kad se obučeš, onda možeš da se igraš" ili "kad uradiš domaći, onda možeš da gledaš TV".

(Index.hr/Yumama)

BONUS VIDEO:

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija