Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI STE STROGI ILI POPUSTLJIVI PREMA DETETU: Vladeta Jerotić je otkrio šta je pogubnije - ostavlja trag za ceo život

Autor Jasna Drenovac

Čuveni psihoterapeut objašnjava kako strogoća u detinjstvu utiče na mentalni sklop odrasle osobe.

 Vladeta Jerotić o razmaženosti i strogoći roditelja.jpg Izvor: IZVOR: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ AGAPE - ALEKSANDAR GAJŠEK

Mudre reči, pouke iz prakse i znanje iz psihologije Vladete Jerotić je nesebično delio, kao jedan od najpoštovanijih psihoterapeuta, filozofa i akademika kod nas. U mnogim knjigama, predavanjima bavio se i vaspitanjem, preporukama za gajenje dece i uticajem grešaka roditelja koje mogu da ostave traumatične posledice na decu i sutra odrasle ljude.

Čest slučaj je problem sa osamostaljivanjem, jer je tanka granica između razmaženosti i prevelike brige, što možete pročitati u tekstu: Kako roditelj od deteta napravi parazita.

Uvek aktuelni problem dečije agresije, objašnjavao je detaljno, nagalašavajući da se javlja od malih nogu, preko odrastanja, puberteta, a može voditi do ozbiljnih poremećaja mentalnog zdravlja, ako se zapusti. O ovoj temi čitajte u tekstu: O agresiji detata od malih nogu.

Kako se iz najbolje namere, može napraviti velika greška kada smo prestrogi ili prepopustiljivi, Vladeta Jerotić je govorio:

“Bolje razmaziti dete, nego biti prestrog. Raspitivao sam se mnogo puta, kod pedagoga, psihologa, i nije dobro ni jedno ni drugo, važna je sredina. Većina pedagoga je isto odgovorila, gore je biti prestrog. Razmaženostse još da korigovati, ali prestrogost koja uliva strah u dete, vrlo teško, ceo život ostaje negde inferiorno, uplašeno. Sa decom nikad nije lako..”

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:19
vaspitanje sina za dobrog muža
Izvor: Tiktok/thatlawyermomlife
Izvor: Tiktok/thatlawyermomlife

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica