Prema Američkoj akademiji za dečiju i adolescentnu psihijatriju, deca ove generacije već provode četiri do šest sati dnevno gledajući u ekrane - a većina još nisu ni tinejdžeri. U međuvremenu, kompanije društvenih medija , poput TikTok-a, bile su u žarištu kada su u pitanju njihovi negativni efekti na mlade - od mentalnog zdravlja do se**ualne eksploatacije. Business Insider je razgovarao sa dvojicom stručnjaka za roditeljstvo o tome kako najbolje vaspitati Geeneraciju Alfa i zaštititi ih od mogućih opasnosti ovog sve digitalnijeg sveta.

1. Držite decu dalje od društvenih medija što je duže moguće

Elen Galinski, stručnjak za porodične studije i autor svoje najnovije knjige „Godine proboja: novi naučni okvir za podizanje naprednih tinejdžera“, rekla je za BI što duže možete da odvojite malu decu od digitalnog sveta, to bolje .

„Oni uče ko su, kako da istražuju i kako da se presele u taj svet“, rekla je Galinski. "Pobrinuti se da imaju uravnotežen život, mislim, zaista je važno." Iako se stručnjaci ne slažu oko tačnog uzrasta deci treba dozvoliti da budu na društvenim mrežama, prema savetu američkog generalnog hirurga iz 2023. godine, deca između 12 i 15 godina koja provode tri ili više sati dnevno na društvenim mrežama udvostručuju svoje šanse da razviju depresiju ili anksioznost. Galinski je rekla da društveni mediji nisu svi loši, ali neki delovi mogu biti teški za mlade ljude.

„Istraživnje je otkrilo da kada su deca koristila društvene medije na pasivan način – to jest, samo su skrolovala i gledala šta svi drugi rade – to je bilo štetnije nego da budu aktivna u objavljivanju”, rekla je Galinski, dodajući da pitanje algoritama može brzo vodi mlade u mračnu rupu.

Ali zadržati ih van mreže zauvek je nerealno, pa ako završite sa detetom koje na kraju zavoli društvene medije, pretvorite to u nešto što mogu da kreiraju, savetovala je ona.

„Neka prave video zapise, neka pišu“, rekala je Galinski. "Pretvorite interesovanje u nešto gde su aktivni, a ne pasivni."

2. Postavite pravila društvenih medija sa svojom decom

Galinski je rekla da roditelji treba da dozvole deci da se uključe u razvoj plana za njihovo korišćenje društvenih medija. Ona smatra da roditelji treba da kažu svojoj deci da im je potreban uravnotežen život u kome im je dozvoljeno malo vremena na društvenim mrežama, ali i da im je potrebno vreme napolju i sa prijateljima. Roditelji mogu direktno da pitaju svoju decu: „Kakve ideje imate o tome šta bi trebalo da budu vaše granice?“

Na primer, ako provedu dva sata napolju igrajući se sa prijateljima, mogu imati 30 minuta na društvenim mrežama.

Galinski je rekala da roditelji i deca treba da zajedno naprave 10 granica, zapišu ih i pregovaraju o rešenju.

„Veće je verovatnije da će poštovati pravila ako ste prošli kroz ovaj proces“, rekala je Galinski. "To neće biti bitka."

3. Naglasite važnost odnosa u stvarnom životu

Eliza Filbi, generacijski stručnjak i istoričar, rekla je za BI da je imperativ pomoći deci da se snalaze u teškom svetu u doba veštačke inteligencije .

„Kako da ih naučimo da budu ljudi? Hajde da izgradimo njihovu emocionalnu inteligenciju tako što ćemo ih pustiti da greše, puštajući ih da osećaju, puštajući im da bolje razumeju svoja osećanja, stvarajući mirnije okruženje“, rekala je Filbi.

Ona je dodala da će ova generacija odrastati uz virtuelni svet, tako da nikada nije bilo važnije „napraviti pravu razdvojenost između onoga što ste onlajn“ i onoga ko ste u stvarnom svetu. Iskreni razgovori sa decom o stvarnosti u odnosu na prisustvo na mreži će im pomoći da bolje razumeju razliku. Stvaranje ove razlike će ojačati odnose Generacije Alfa u stvarnom životu.

„To je cilj“, rekao je Filbi, „da imamo otvorene razgovore.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa