Odnos između oca i ćerke je jedinstven. Dobro ili loše - veza je uvek tu. Ono što privlači pažnju psihologa jeste kako očevi, manje ili više prisutni, utiču na svoje ćerke. Psiholog Linda Nilsen, autorka knjige "Između očeva i kćeri: Obogaćivanje i obnavljanje odnosa odraslih", bavila se ovim pitanjem.

Pokušala je da pokaže da roditelji utiču na odluke ćerki u karijeri, ali i na lični ukus i akademski uspeh. Takođe se naglašava da prisustvo ili odsustvo oca može usloviti izbore koje će žena donositi u budućnosti u svojim ljubavnim odnosima.

"Otac koji je prisutan i nežan podstiče svoju ćerku da traži vernog i pouzdanog partnera. Jedna od najčešćih osobina žena nežnih roditelja je odlučnost pri donošenju odluka. A sa tim dolazi i samopouzdanje. Nema straha od iznošenja mišljenja ili odbijanja loših kandidata", kaže ona.

Prema Nilsenu, ćerke koje osećaju ljubav svojih očeva traže stabilne veze koje inspirišu mir.

"Očinska bliskost može nesvesno pomoći adolescentima da naprave manje grešaka pri izboru partnera. Takve devojke su obično sigurnije u društvu dečaka i neće dozvoliti nikome da ih iskoristi. Ne žele da imaju više partnera – naprotiv, teže suprotnom", objasnila je ona.

S druge strane, odsustvo oca negativno utiče na karakter devojčice. Oni koji imaju nestabilnu vezu sa ocem češće biraju partnera sa kojim će imati sukob, piše Index.hr.

"Takve devojke imaju tendenciju da uđu u veze u kojima sebe doživljavaju kao inferiorne", rekla je ona.

Na kraju je kroz zanimljivu metaforu objasnila kako očevi utiču na ljubavne odnose svojih ćerki.

"Zdrava vezanost za oca je kao odlazak na pijacu punog stomaka. Vi birate proizvode sa više strpljenja i odlučujete se za zdravije opcije. Loš očinski odnos je kao odlazak u kupovinu na prazan stomak. Kupite prvo što poželite, bez obzira da li je to dobro ili loše za vaše telo", zaključila je ona, prenosi Bright Side.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"PREDBRAČNI UGOVOR POSTOJI U SRBIJI VEĆ SKORO 20 GODINA!" Advokat tvrdi: Ako ga potpišete, izbećićete MNOGO PROBLEMA U BRAKU Kurir televizija