Kada imate više dece u kući, gotovo je nemoguće da se barem povremeno ne posvađaju. I to nije ništa ni loše ni čudno, mada vam sigurno nije lako da slušate te svađe.

Psiholozi su ranije savetovali roditeljima da se ne mešaju u svađe među decom, smatrajući da će mališani tako naučiti sami da rešavaju svoje probleme. Međutim, od kraja devedesetih godina prošlog veka, istraživanja su pokazala da to nije baš najbolje. Naime, ispostavilo se da deca ne mogu sama da reše konflikt na konstruktivan način i s poštovanjem. Uglavnom starije i dominantnije dete "pobedi", ili zbog fizičke snage ili zbog toga što praktično "natera" mlađe dete da odustane, piše nytimes.com.

Stručnjaci upozoravaju da takva iskustva uče decu da su prinuda i nasilje najbolji način da se reši konflikt, što verovatno nije ono čemu želite da ih naučite.

Kako da rešite svađe među decom

Ono što ne treba da radite je da zauzimate stranu u svađi, niti da izigravate sudiju. Prvo, zato što nećete uvek znati je u pravu, a ko nije, drugo, zato što će dete na čijoj strani niste u tom trenutku osećati ljutnju, a to će samo dalje narušiti njegov odnos sa bratom ili sestrom.

"Dete koje pobedi će se osećati kao da ga mama više voli, drugo dete će osećati kao da je izgubilo i želeće da se na neki način ’osveti’ bratu ili sestri", kaže psiholog dr Lora Markam.

Nova istraživanja su pokazala da je najbolji način da roditelji intervenišu da budu medijatori – ne da odlučuju ko je u pravu, već da ostanu smireni, odnose se isto prema svoj deci uključenoj u svađu i pomognu im da sami nađu odgovore na neka pitanja.

"Usporite malo i pomozite im da čuju jedni druge, umesto da odlučujete kako će se rasprava završiti", savetuje psiholog dr Holi Rekija.

Evo četiri koraka koja će vam pomoći da se svađa završi konstruktivno:

  • Postavite osnovna pravila koja će sprečiti dalju svađu dok se problem ne reši. "Vas dvoje ste sada uznemireni! Hajde da duboko udahnemo, ja ću sada uzeti medu oko kojeg se svađate i odneću ga u sobu. Onda ćemo da popričamo o ovome, bez prekidanja, u redu?", predlog je koji daju stručnjaci.
  • Pitajte svako dete da opiše šta se desilo, da vam kaže oko čega se ne slažu, a oko čega mogu da se slože. "Dakle, obojica se slažete da se Konor igrao medom, zatim je Džejden tražio da se on malo poigra, ali Konore, ti kažeš da ga nisi čuo? Zbog toga se Džejden naljutio, jer je mislio da ga ignorišeš, pa te udario", navode primer stručnjaci.
  • Fokusirajte se na uzajamno razumevaju i empatiju među decom i ohrabrite ih da govore o svojim osećanjima i pitajte svako dete da ponovi šta je ono drugo reklo. "Konore, zašto te je Džejden toliko razljutio? Džejdene, zašto je Konor počeo da više kada si ga udario?"
  • Pomozite deci da smisle rešenje za problem, a ako su im ideje za rešenje potpuno različite, pokušajte da nađete neku sredinu. "Kako vas dvojica sada možete ovo da rešite? Šta možete da uradite drugačije sledeći put? Hm, pa ako kupimo još ovih meda i više ne morate da ih delite, šta onda može da se desi?"

Istraživanja pokazuju da posredovanje roditelja ima dugoročne efekte, te da se u porodicama u kojima roditelji na ovaj način pomažu u rešavanju svađe među decom češće koriste konstruktivne strategije i kompromisi.

Takođe, ipostavilo se da mališani čiji roditelji posreduju u rešavanju njihovih svađa kasnije mogu bolje da razumeju tačku gledišta svog brata ili sestre, kao i da donose "pravednija" rešenja.

Jedina "mana" ovakvog načina rešavanja svađe među decom je to što treba vremena i truda, naročito na početku. Ali s vremenom sve postaje bolje i brže, ali psiholozi smatraju da vredi truda jer deca tako stiču veštine koje će im biti korisne čitavog života.

BONUS VIDEO:

Kako da deca duže nose patike TikTok/ ljflommom

(Yumama/N. Z.)