Kada se dete ne ponaša lepo, strategija mnogih roditelja je da to ignorišu. Oni smatraju da će to što ne obraćaju pažnju na tavko ponašanje mališana smanjiti šanse da se ono opet tako ponaša u budućnosti. To ponekad možda i upali, ali ne uvek, a ignorisanje određenih vrsta lošeg ponašanja može da uzrokuje i dalje probleme.

Terapeutkinja Lijen Avila je za yourtango.com upozorila na koje male "izlete" u ponašanju deteta treba da obratite pažnju, tj. ne treba da ih ignorišete.

1. Dete vas prekida dok govorite

Možda je uzbuđeno i jedva čeka da vam ispriča kako mu je bilo u školi, ali kada pustite dete da vas prekine dok govorite, time mu šaljete poruku da je to u redu. Savet terapeutkinje Avila je da sledeći put kada se to desi, dajte detetu do znanja da vi nešto pričate ili radite, da ste zauzeti i predložite mu neke igračke ili igre kojima može da se zanima dok vi završite.

2. Preuveličava istinu

Najpre ta preuveličavanje ne budu tako velika, na primer, dete vam kaže da je pojelo sve povrće iz tanjira, iako mu je ostalo malo. Ta mala laž nije strašna, ali je i dalje laž i, možda mislite da ne treba na to reagovati, ali vremenom će laganje postati gore. Imajte na umu, podseća terapeutkinja, da deca između dve i četiri godine ne znaju baš tačno šta je istina, ali posle toga počinju da shvataju. Ohrabrujte dete da govori istinu, savetuje Avila.

3. Pretvara se da vas ne čuje

Gotovo da nema deteta koje to u nekom trenutku nije pokušalo, pa mama mora po tri puta da ponovi da se skupe igračke. Ali, imajte na umu da ako dozvolite detetu da mu to "prođe", vremenom će postajati gore. Sledeći put kada tražite od deteta da nešto uradi, priđite mu i pogledajte ga u oči, a ako mališan gleda TV, u redu je i da ga isključite dok razgovarate.

4. Grubo se igra

Znate da morate da se umešate kada vaše starije dete udara mlađe, ali ne treba da ignorišete ni neke suptilnije znake agresije – recimo, kada dete gurne mlađeg brata ili ga ignoriše. Terapeutkinja ističe da se tome mora na vreme stati na put ili će se potpuno izmaći kontroli do osme godine života. Takođe, ako ne reagujete, šaljete detetu poruu da je u redu da bude agresivno prema drugima, a time bi moglo nekoga da povredi.

Dakle, pomerite dete u stranu i jasno mu dajte do znanja da to što radi nije u redu. Ako se takvo ponašanje nastavi, nemojte mu dozvoljavati da se igra sa mlađim bratom/sestrom dok ne prestane tako da se ponaša, savetuje Avila.

5. Nema poštovanja

Možda mislite da se ponašanje u kojem deca ne poštuju svoje roditelje javlja tek u tinejdžerskom uzrastu, ali terapeutkinja Avila kaže da se javlja mnogo ranije. Mame i tate ponekad to ignorišu misleći da će ta faza proći, a vremenom postaje sve gore.

Morate da date mališanu do znanja da neko ponašanje nije u redu. Dajte mu do znanja da vi znate kada je ono prevrnulo očima, recimo. Jasno mu stavite do znanja da ćete ga saslušati kada bude spremno da normalno razgovara sa vama, te da nećete tolerisati ružno ponašanje.

Terapeutkinja na kraju poručuje da ne brinete ukoliko do sada niste praktikovali ove savete – "nikada nije kasno da počnete", ističe.

BONUS VIDEO:

vaspitanje sina za dobrog muža Tiktok/thatlawyermomlife

(Yumama/N. Z.)