Kada postanete roditelj, čujete mnogo oprečnih saveta, već od najranijeg uzrasta deteta – na primer, čim se beba rodi, dobijaćete različite savete u vezi sa tim da li dojena beba treba da pije vodu ili ne.

Bušenje ušiju devojčicama je, takođe, tema gde se sudaraju različita mišljenja, a možda će vas iznenaditi da je upravo to na listi stvari koje jedna doktorka i mama ne bi uradila svojoj deci.

Dr Tanja Eliot je na Instagramu objavila tri stvari koje ne bi uradila svojoj deci, a iznenadiće vas šta je sve navela: "Nikada ne bih koristila neosporin, ne bih ih pustila da u kući nose obuću, ne bih im bušila uši dok su mali", navela je ona kratko u videu, a zatim u opisu sve detaljno objasnila.

Naime, neosporin, koji je inače antibiotska krema, dr Eliot ne bi koristila kod dece jer je, kako tvrdi čest uzrok kontaktnog dermatitisa (oblika ekcema).

"Kada se stavi na ranu, imuni sistem može ovu kremu da registruje kao nešto strano i da razvije ’memoriju’. Kada sledeći put namažete detetu ovu kremu, može se javiti užasan osip jer imuni sistem počinje da napada kožu. To se dešava u oko 15 odsto slučajeva", objasnila je doktorka.

Kao razlog zašto ne dozvoljava deci da nose obuću u kući navodi da se na njima nalaze brojne bakterije, virus i prljavština, te da je bolje da kuća bude zona u kojoj se ne nosi obuća.

"Bušenje ušiju bebama je jedan od najvećih razloga zašto toliko ljudi ima alergiju na nikl i ne može da nosi nakit. Dok se bebin imuni sistem razvija, a koža se probuši, telo stvara imuni odgovor. Sledeći put kada dete izložite nečemu što sadrži nikl, doći će do alergijske reakcije. Zapamtite, nikl se nalazi i u nerđajućem čeliku, srebru i zlato koje sadrži manje od 14 karata, a dodaje se i u neku hranu", zaključila je dr Eliot.

BONUS VIDEO:

Tata doveo devojčicu na bušenje ušiju TikTok/leslie_yue

(Yumama/N. Z.)