Sigurno vam je poznat onaj osećaj kada ne možete da završite rečenicu u razgovoru sa nekim jer vas dete stalno nešto zapitkuje i prekida. Koliko god da vas to nervira i stalno govorite vašem mališanu da to ne radi, morate priznati da je ovo manir koji ni mnogi odrasli ne poštuju, zato treba da pođete od toga da deca to ne znaju i da treba da nauče.

 Zašto deca imaju tu potrebu da vas prekidaju kada pričate sa drugim

Odgovor je jako jednostavan zato što im je dosadno. Ako decu ne uključite u razgovor skoro je sigurno da će vas non stop cimati koliko iz zabave toliko i da bi skrenuli pažnju na sebe. Druga otežavajuća okolnost za mališane je ta što oni najčešće nemaju strpljenja, pa onda kada im kažete da sačekaju da završite to će za njih biti večnost, zato probajte umesto da im kažete da im zapravo to pokažete na sopsvenom primeru.

Možda nećete da priznate ili niste svesni ali i vi imate tedenciju da prekinete dete ako govori sporo, a nešto hoćete da uradite. Nađite vremena i strpljenja da uvek sačekate da završi. Ako stvarno morate da ga prekinete, objasnite da ćete ostatak priče čuti malo kasnije.

Porodica, ručak
Shutterstock Porodični ručak

Učenje strpljenju je proces

Reči nisu dovoljne treba da ga naučite. Što je dete manje teže će naučiti, ali možete na primer da dogovorite neki znak koji će dete dati kada mora nešto važno da kaže, a onda vi ispoštujte vaš deo pa ga saslušajte. Ako svaki put zaustavite razgovor kada vas dete prekine, ono će naučiti da je to najbrži način da dobije vašu pažnju i stalno će to raditi.

Pripazite kako ćete reagovati, nemojte vikati, mirnim tonom mu objasnite da nije lepo što vas prekida i recite mu da ćete mu vrlo brzo odgovoriti. Ako dete nastavi da vas prekida, jednostavno ga ignorišite kako bi naučilo da to nije način da dobije pažnju. Kada dete nauči da bude strpljivo i sačeka svoj red, svakako ga pohvalite za trud jer će tako polako da stekne tu pozitivnu naviku.

(Yumama)