Do ovog zaključka došli su psiholozi sa Univerziteta u Vašingtonu i Univerziteta Kalifornije (SAD), čiji je članak objavljen u časopisu Emotion a prenosi Deti.mail. Opšte je prihvaćeno da dečja psiha može biti traumatizovana negativnim emocijama koje roditelji doživljavaju, uključujući i jedni prema drugima, pa je slogan „ne pred decom“ popularan u mnogim porodicama gde se majke i očevi radije svađaju šapatom iza leđa, iza zatvorenih vrata.

Dečji psiholog Sara Voters i njene kolege odlučile su da pogledaju kako roditelji uspevaju da sakriju svoja osećanja i kako to utiče na njihove odnose sa decom.

U eksperimentu koji su sproveli psiholozi učestvovalo je 109 roditelja, čija su deca bila od 7 do 11 godina. Prvo su roditelji, koji su bili podeljeni na mame i tate, morali da održe govor pred javnošću, a sve je uređeno tako da reakcija publike na njihov govor bude negativna. Pošto su doživeli stres, roditelji su odmah morali da završe projekat sa svojim detetom za sklapanje kuće građevinskog seta. Istovremeno, psiholozi su zamolili neke roditelje da sakriju svoje negativne emocije od svoje dece, dok je drugima dozvoljeno da se ponašaju prirodno.

Deca su dobila komplet slikovnih uputstava na kojima je prikazano kako da sastave kuću. Nisu smeli da diraju konstrukcioni set, već su morali verbalno da usmeravaju radnje svojih roditelja, koji, pak, nisu smeli da pogledaju uputstva. Sve ovo stvorilo je situaciju u kojoj su deca i roditelji morali da rade zajedno i da se dobro razumeju.

Kao rezultat toga, ispostavilo se da su pokušaji mame i tate da sakriju svoja prava osećanja učinili manje prijatnim partnerima u zadatku zajedničke izgradnje kuće. Bili su neraspoloženi, a to je negativno uticalo na sve aspekte interakcije sa detetom. Deca, kao zaražena lošim emocijama od roditelja, počela su gore da reaguju na njihove reči. Kako je primetio Voters, čiji komentar citira Dejli mejl, deca odlično osećaju „emocionalni stres“, najmanje znakove da su mama ili tata uznemireni ili iritirani nečim, što roditelji nesvesno emituju. Bolje je deci pokazati sve detalje svojih negativnih emocija od početka do kraja nego ih sakriti.

Dajte do znanja svojoj deci da ste ljuti i objasnite zašto.

„Ako se osećaju kao da se nešto loše dogodilo, a roditelji se spolja ponašaju normalno i to ne pokazuju, to zbunjuje decu i dobijaju dve suprotne poruke“, objasnio je Voters. – Pustite ih da vide celu putanju vaših osećanja. Ovo će pomoći deci da nauče da regulišu sopstvene emocije i rešavaju probleme.”

Još jedno otkriće do kojeg su Voters i njene kolege došli je da deca jače reaguju ako mama krije svoje emocije od tate. Kada su se tate na lošoj utakmici razočarali, deca su se ponašala skoro isto kao i obično. Ali kada su majke nečim potresle, uprkos činjenici da se ponašanje majki prema deci praktično nije promenilo, deca su počela da se ponašaju mnogo opreznije i povučenije. Psiholozi još nisu otkrili razlog za takve rodne razlike.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

OD OVE BOLESTI DECA UMIRALA DO 2. GODINE! Dr Nikolić: Kad se sretnu dvoje sa ovakvim genom i naprave potomstvo, VELIKI JE RIZIK Kurir TV