Svi roditelji žele svojoj deci da imaju dobru budućnost, a u tome im, pored dobrog zdravlja, ljudi koji ih vole, može pomoći i novac. Neki roditelji greše u tome što decu uče pogrešnim uverenjima koja se tiču novca, ali ono što zaista može da im pomogne je da ih naučite kako da štede.

Vlasnica četiri različita biznisa i poslovni psiholog Alina Malinina za portal wday.ru je dala savete roditeljima kako da nauče decu da štede.

Roditelji su mentori

Odgovornost roditelja je da nauče decu kako da upravljaju novcem. Obratite pažnju na navike uspešnih ljudi, potrudite se da ih se i sami pridržavate, i vaša deca će to prihvatiti. Dakle, prvo naučite dete da uštedi novac, a zatim da ga pametno rasporedi, mada to uopšte nije lako.

Ona ističe da je greška što se deca od malih nogu uče tome da mogu da kupe šta žele, a da za to kasnije daju novac jer na taj način ne mogu da nauče ništa o posledicama.

Budite primer deci

Savet psihologa Malinine je da sa detetom podelite svoju priču – za šta štedite novac, koliko dugo i zašto baš za to, a ne za nešto drugo. Svojim primerom pokažite detetu kako da štedi, govorite mu o svojim osećanjima i mislima, umesto da mu dajete "suvoparne" lekcije.

Pomozite detetu da uštedi za nešto

Pomozite detetu da uštedi za neku stvar koju želi, ali počnite od nečega što nije mnogo skupo. Tako mališan neće morati da čeka baš predugo, čime ćete sprečiti da izgubi interes za štednju. Izračunajte zajedno koliko vam novca treba za određenu stvar i koliko treba da odvaja od svog džeparca da bi to kupilo.

Podržite dete

Svaki roditelj najbolje poznaje sopstveno dete, oslušnite svoje. Ako je, recimo, dete inače veoma nestrpljivo, predložite da skratite vreme čekanja. Dogovorite se zajedno koliko vremena će ono da štedi, a vi mu pomozite dodavanjem preostalog dela novca.

Takođe, dobro je da nešto stariju decu podstaknete da naprave listu stvari koje žele da kupe, a zatim to poređaju po važnosti. Ovaj korak će ih naučiti postavljanju realnih ciljeva i njihovom ostvarivanju.

Razgovarajte sa detetom

Pokažite detetu da možete da pričate o novcu, i potrudite se da to bude razgovor u dobrom raspoloženju, sa osmehom. Ukoliko osete da je novac tema koja je za vas stresna, velike su šanse da će i oni imati takav stav prema novcu.

"Naravno, ne smemo da zaboravimo ni da smo mi nekad bili deca – testirali smo granice onoga što je dozvoljeno i hteli da potrošimo sve odjednom. Podelite svoje primere, greške i zaključke sa decom, to će im pomoći", poručuje psiholog Alina Malinina. 

BONUS VIDEO:

saveti za štednju Tiktok/herfirst100k

(Yumama/N. Z.)