Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučite ih da vole svoje telo i da budu zdravi: 5 važnih saveta za razvoj samopouzdanja kod dece

Veoma je važno da deca svojim izgledom budu zadovoljna i da nauče da vole svoje telo, kakvo god ono bilo. Evo saveta da to postignete zajedničkim snagama!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pozitivna svest o sebi i svom telu i izgradnja samopouzdanja su potrebni detetu koje je u razvoju. Da bi izgradili tu svest o sebi i bili zadovoljni sobom, sa klincima morate da razgovarate i da gradite otvoren odnos. 

S obzirom na pojavu masovnih medija i dostupnost raznim sadržajima, slikama zvezda koje izgledaju besprekorno, mršavo, zategnuto na svakoj fotografiji, kod dece se stvara nezadovoljstvo. Oni ne znaju da su te fotografije prošle nekoliko krugova fotošopa, da su te fotke slikane iz raznih uglova i da te zvezde prati "bjuti tim" koji vodi računa da sve bude savršeno. Zbog ovakvih stvari i nerazgovaranja sa decom o ovoj temi mogu da se jave problemi.

Povezane vesti

Povezane vesti

Ipak postoji i ona druga strana, tačnije, deca koja su previše gojazna, koja nemaju svest o ishrani i zdravlju tela, deca koja imaju nisko samopoštovanje, koje može dovesti do zdravstvenih problema. Sa takvom decom treba više raditi, više im pažnje posvetiti i više razgovarati sa njima o zdravlju i tela i psihe. 

Zbog čega je samopouzdanje važno?

Ako deca ne nauče da se osećaju zadovoljno u svom telu i ako ih roditelji na vreme ne nauče da su sva tela prihvatljiva i da treba da volimo svoje telo kakvo god ono bilo, postoji rizik od razvoja poremećaja ishrane, raspoloženja i anksioznih devijacija, objašnjavaju stručnjaci.

Mnoga istraživanja su pokazala da deca počinju da razgovaraju o svom telu i problemima već sa 5 godina. Zbog toga je važno da roditelji započnu ove razgovore što ranije, pre nego što deca krenu u vrtić. Posebno je važno da svojim mališanima objasnite najvažnije stvari o telu i ishrani, da im date smernice koje će koristiti ceo život, a samim tim će i oni biti ispunjeniji i zadovoljniji.

Naučite decu o svom telu

Ohrabrite svoje mališane i predškolce da upoznaju svoja tela. Počnite da imenujete organe - ruke, stopala, prste na rukama i nogama, nos i oči - već od šestog meseca. Tako ćete doprineti razvoju samosvesti kod dece i naučićete ih da zavole svoje telo. A kada dete počne da stari, slobodno stanite sa njim ispred ogledala i pomozite mu da pronađe najlepše na sebi, da radi na svojim manama ukoliko su one vezane za gojaznost ili preteranu mršavost. Pričajte sa svojim detetom o izgledu, jer on u velikoj meri utiče na samopouzdanje i zadovoljstvo sobom.

Povezane vesti

Promovišite zdravu ishranu

Veoma je važno da dete stekne svest o važnosti zdrave hrane, ne samo zbog izgleda već i zbog zdravlja. Stručnjaci ukazuju da je razgovor o ishrani veoma važan, pa biste mogli da detetu ukažete na štetnost grickalica i da pokušate da ih zamenite sa zdravim grickalicama - poput badema, oraha, suvog voća, umesto čipseva i čokolada. Ukoliko vi jedete zdravo i imate normalnu ishranu, to možete očekivati i od svoje dece, jer deca se ugledaju na vas u svakom aspektu života.

Kako razgovarati sa decom o slici tela

Podstaknite decu da budu aktivna, jer fizička aktivnost ide ruku pod ruku sa dobrim zdravljem, a mališane treba podsticati da pronađu aktivnosti koje vole i da na njoj rade od malih nogu. Ovo pomaže u slanju poruke da je vežbanje zdravo i da je potrebno telu. Roditelji koji vole sportove će svoju decu odgajati u duhu obavezne fizičke aktivnosti i povremenog vežbanja cele porodice. Kada je reč o samoj slici tela, veoma je važno da roditelji svoju decu nauče da na svom telu rade ukoliko su nezadovoljni, tako što će povećati vežbanje, kretanje ili se hraniti zdravije. Ukoliko devojčice žele kraću kosu, sa mamom treba da razgovaraju kod kog frizera treba da odu ili ako dečaci žele da se oprobaju u nekom sportu, treba da se posavetuju sa roditeljima i da odluče u čemu su najbolji.

Ne osuđivati mane

Ukoliko vaše dete ima problem i nije zadovoljno svojim izgledom, ukoliko je gojazan, ukoliko ima bubuljice, to ne treba da osuđujete niti da mu te mane ističete. Pomozite mu da ih pobedi, a uz vašu podršku će ta pobeda biti trofej, jer će se mališan osećati bolje i samopouzdanije jer ima vašu zaštitu i pomoć.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica