Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da vaspitate srećno dete

Prirodno roditeljstvo je drevna filozofija roditeljstva koja promoviše oslanjanje na instinkte, dobre vodiče za uspešno odgajanje deteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prirodno roditeljstvo, poznato i pod nazivom prirodan porodični život, blisko je roditeljstvu u kojem postoji snažna emotivna povezanost. 

Ukoliko pokazujete osećajnost i odgovornost prema potrebama vaše bebe, vi joj pokazujete koliko je važna, a istovremeno je učite poštovanju. Glavni cilj prirodnog roditeljstva jeste podizanje dece koja su nezavisna, puna samopouzdanja.  

Dr Vilijam Sirs, pedijatar, kaže da deca koja su naviknuta da roditelji veruju u njih, odrastaju sa više poverenja u sebe. Naravno, to ne znači ponašanje u maniru: "Pusti svoje dete da radi šta hoće". To, u stvari, znači da roditelji radije zasnivaju svoj autoritet na ljubavi nego na strahu. Prirodno roditeljstvo podrazumeva odluku da se prihvate promene, što decu "donosi" u vaš život kao blagoslov, a ne kao teret.

Kako se ostvaruje prirodno roditeljstvo?

Nijedan odnos roditelj-dete nije isti, stoga bi trebalo da upoznate vaše dete kao individuu, što je od velike važnosti kada se susrećete sa njegovim potrebama.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da "izoštrite" intuiciju i produbite vezu sa vašom bebom.

Prirodan porođaj

Na rođenju deteta prirodnim putem insistiraju majke koje žele da uključivanje lekova svedu na najmanju moguću meru. To omogućava da već tokom tog čina dođe do uspostavljanja veze između mame i bebe. 

Majke koje su se odlučile za metode prirodnog porođaja, često se osećaju jačim zbog te odluke. Pegi O'Mara, zagovornik prirodnog roditeljstva i autor knjige Prirodan porodični život (Vodič za negovanje - Magazin roditeljstvo), navodi: "Podariti život, na neki način znači stvoriti novu verziju sebe".

Dojenje  

Ovaj neprikosnoveni, prirodan način ishrane, omogućava majkama i bebama da iskuse dobrobiti oksitocina, hormona koji je zaslužan za stvaranje njihovog posebnog odnosa.

Zajedničko spavanje

Spavanje u istom krevetu ili istoj sobi obezbeđuje da ostanete povezani sa vašom bebom tokom noći. No, mišljenja su podeljena. Američka pedijatrijska akademija i Komisija za bezbednost korisnika proizvoda ne odobravaju deljenje postelje. Oni smatraju da uzdržavanje od toga predstavlja preventivnu meru, kako bi se sprečilo ugušenje dece, kao i sindrom iznenadne smrti - SIDS (neočekivana smrt na izgled potpuno zdravog deteta). Međutim, Džejms Mekena, istraživač poremećaja spavanja sa Univerziteta Notr Dam u Indijani, ukazuje da je jača veza između SIDS-a i situacije kada beba spava sama.  

Zajedničko spavanje, koje je način života za roditelje u mnogim zemljama sveta, opstaje vekovima. To navode Džejms Mekena i njegov saradnik, istraživač Tomas Mekejd, u studiji iz 2005. godine - Zašto bebe nikada ne mogu da zaspe same?

- Sindrom iznenadne smrti, odnosno stopa dečje smrtnosti uopšte, u opadanju je. Na primer, u Japanu je zabeležen nizak nivo mortaliteta dece, uporedo sa rastom tendencije deljenja postelje u noćnom periodu. U većini drugih azijskih kultura - Kini, Vijetnamu, Kambodži i Tajlandu, gde je zajedničko spavanje "pravilo", pomenuti sindrom je gotovo nepoznat.       

Koji god stav vi zastupate, možda bi bilo dobro da znate da roditelji koji praktikuju bezbedno deljenje kreveta i/ili sobe, kažu da oni i njihove bebe imaju mnogo kvalitetniji, neuznemiravan san nego ranije.

Nošenje bebe

Ukoliko se u tu svrhu koristi nosiljka ili takozvana sling marama - to doprinosi većoj bliskosti, a samim tim i smirivanju bebe. Takođe potpomaže zdrav razvoj motornih veština i učenje, odnosno olakšava bebi da bolje spozna svet oko sebe.

Zdrav - holistički život   

Mnogi roditelji se uspešno pridržavaju holističkog pristupa zdravlju svoje bebe. Holistička medicina (alternativni način lečenja), koja u prvi plan ističe prevenciju - u obzir uzima ne samo fizičko, već i emocionalno i duhovno stanje deteta. Uz pomoć kvalifikovanih holističkih praktičara, porodice rešavaju problem uobičajenih dečjih oboljenja, pre svega prilagođavanjem ishrane i jačanjem imunog sistema. Roditelji stiču samopouzdanje učenjem da koriste prirodne lekove, odnosno razna lekovita sredstva za bebine zdravstvene probleme - počevši od prehlade i gripa, do poremećaja deficita pažnje.

Zajedničke aktivnosti

Ponekad moramo da "podsetimo sebe" na neophodnost predaha od rutine, kako bismo se zabavili sa našom bebom. Ukoliko odvojimo izvesno vreme za čitanje bebećih knjiga, igranje uz veselu, "šašavu" muziku, ili odlazak u park... eto prilike za trajne uspomene. U isto vreme, zajedničke aktivnosti potpomažu održavanje dobrog zdravlja - i bebinog, i našeg.       

Saosećajno roditeljstvo

Roditelji koji deluju u skladu sa svojim instinktima, radije odgovaraju na plač svoje bebenego što je puštaju da plače. Vremenom, oni se toliko izvešte u otkrivanju značenja bebinog ponašanja ili "poruka" koje im šalje, tako da veoma brzo mogu da izađu u susret potrebama svog deteta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica