Roditelji se trude deci da usade empatiju, da ih nauče kako da kontrolišu i regulišu emocije, a mame i tate imaju za cilj da njihovo dete bude emocionalno inteligentno. Psiholog Loren Stajbl često se suočava sa pitanjem roditelja - Kako da moje dete postane emocionalno inteligentno? Njen odgovor je sledećI.

"Deca sa visokom emocionalnom inteligencijom imaju alate koji su im potrebni da upravljaju svojim osećanjima i odnosima na zdrav i bezbedan način. Ključne komponente uključuju samosvest, samoregulaciju i motivaciju. Ali, iznenađujuće, ono što se najviše zanemaruje je empatija".

Kako psiholog navodi, emocionalno inteligentne dete u svakom uzrastu uči i upoznaje se sa četiri vida empatije: kako posmatrati stvari iz tuđe perspektive, kako izbeći osuđivanje, kako prepoznati emocije i kako komunicirati sa razumijevanjem.

"Kada vaše dete vidi da sve ovo primenjujete na ljude do kojih vam je stalo, ono će naučiti vrednu lekciju o tome kako da budete bolji prijatelj i član zajednice", kaže psiholog.

Psiholog ističe da je važno da roditelji na ličnom primeru pokažu kako se nositi sa emocijama, kao i kako negovati empatiju u praksi, ali je važno i da se povežu sa decom:

"Verujte da su oni ljubazni ljudi i dozvolite im da prave greške. I ne zaboravite da stanete i kažete da ih volite. Decu je nemoguće razmaziti ljubavlju. To su reči koje nikada ne možete izgovarati previše".

(Yumama)

BONUS VIDEO: 

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija