Studije su već pokazale da deca koja ranije nauče da vladaju svojim emocijama, kasnije imaju veće šanse da uspeju u životu. Tolerantnija su, saosećajnija, lakše sklapaju poznanstva i nisu sebična.

Ovi praktični saveti će vam pomoći kako da vaše dete izraste u stabilnu i zrelu osobu.

1. Pokažite detetu da ga volite

Ovo je definitivno najlakši korak. Pokažite detetu rečima, gestovima, osmehom da je voljeno i zaštićeno. Time što mu pokazujete ljubav istovremeno ga učite da i samo voli.

2. Radite na širenju vokabulara

Dok su deca još uvek mala i uče da govore, jako je bitno da nauče da verbalizuju svoja osećanja. Ako mu se nešto loše desilo naučite ga da kaže da je tužan, ili suprotno, ako mu se nešto lepo desilo i veseo je, naučite ga da kaže da je srećan. Tako će vaš mališan znati da izrazi svoja osećanja rečima.

3. Pokažite mu "sva lica" osećanja

Tražite da vam dete pred ogledalom napravi ljutit izraz lica, veseo, ili tužan. Dok mu čitate priču, tražite da vam pokaže kako se junaci priče osećaju. Prepoznavanje osećanja jako je bitno za izgradnju empatije kod deteta.

4. Slušajte šta vam deca govore

Ne sudite unapred deci dok vam govore šta im se desilo. Pustite ih da vam sve ispričaju i da tom prilikom iskažu šta osećaju povodom toga, pa tek im onda recite kako se vi osećate.

5. Naučite dete kako da vlada svojim osećanjima

Ukoliko vaše dete oseća bes, ljubomoru ili je ljuto, kažite detetu da ne reaguje odmah već da na primer razmisli malo ili udahne duboko pre nego što nastavi dalje. Ukoliko vaše dete oseća tugu, ne sputavajte ga, odnosno usmeravajte ga na pozitivne misli ili ga usmerite da radi nešto to če drugu decu usrećiti.

6. Igrajte se sa svojom decom

Jako je važno da izdvojite vreme za igru sa decom. Ona kroz igru ispoljavaju svoja osećanja, ali je isto tako važno da se dete igra i samo jer se na taj način podstiče kreativnost i mašta kod deteta.

Zapratite nas i na Instagramu!