Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U svetu postoji jedno carstvo: Kako da vaspitate dete da bude dobar prijatelj

Pogledajte savete stručnjaka šta bi trebalo da naučite dete kako bi ono bilo dobar prijatelj i znalo šta da očekuje od drugih...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Psiholozi tvrde da dok su mališani još uvek u vrtiću, drugari su im svi oni koji su sa njima u grupi. Tek pred polazak u osnovnu školu deca odvajaju one sa kojima više vole da se druže i igraju, odnosno najbolje prijatelje. Međutim, polazak u školu je period kada se sklapaju prva prava prijateljstva. Roditelji bi baš tada svojoj deci trebalo da pomognu, jer će se na taj način lakše uklopiti i bolje navići na nove obaveze.

U školama širom Australije iz tog razloga postoji kurs “URSTRONG” (Ti si jak) namenjen dečacima i devojčicama kako bi naučili šta je prijateljstvo, kako da budu dobri prijatelji i kako da imaju dobre prijatelje u životu, kako da nauče da se izbore sa prepirkama i svađama, kako da efikasno komuniciraju i na kraju - kako da budu srećni. Jer, kada ste mali, male, naizgled trivijalne stvari mogu postati ceo vaš svet. One mogu da vas povrede. Mogu vaše školsko iskustvo učiniti lošim. Mogu uticati na vaš rukopis, na vašu sposobnost da se skoncentrišete i učite. 

Naučiti kako biti dobar prijatelj je temelj za ceo život, smatra liderka foruma i osnivačica “URSTRONG” kursa, Dana Kerford. "Saznajte osnove i spremni ste za svaku prepreku koja vam se nađe u životu", tvrdi Dana čiji je program obrazovao više od 25 hiljada učenika u više od 150 škola širom Australije.

Povezane vesti

Četiri osnovna pravila prijateljstva

1. Nijedno prijateljstvo (ili odnos) nije savršeno. Svako ima uspone i padove i to je sasvim normalno. Dakle, vreme je da se oslobodite užasnog “ona više nije moja prijateljica” stava i okrenete se rešavanju problema i sukoba. 

2. Svako prijateljstvo je drugačije. Možda imate prijatelje koje viđate svakog dana na igralištu. Druge viđate jednom godišnje kada vas roditelji odvedu na kampovanje. Neke nekoliko puta nedeljno na gimnastici ili odbojci. I svi oni imaju svoje mesto u vašem životu i srcu.

3. Poverenje i poštovanje su dve najvažnije odlike svakog odnosa. Apsolutno. 

4. Prijateljstva se menjaju i to je u redu. Neki od vas brže sazre, odrastu, neke prijatelje prerastete, sa nekima prestanete da se družite jer više nemate zajedničkih interesovanja ili su se odselili.

Povezane vesti

Ne postoji nešto kao što je “Najbolji prijatelji zauvek” iliti BFF

Sve više dece upotrebljava englesku skraćenicu “BFF” koja u prevodu znači ‘najbolji prijatelji zauvek’, međutim, taj termin ne bi trebalo da se upotrebljava, tvrdi Dana Kerford, jer tako nešto ne postoji. Prijatelj, da. Najbolji prijatelj, i to je u redu. Ali najbolji prijatelj zauvek, nikako. 

“Želimo da deca formiraju čvrste, duboke veze, značajna i zdrava prijateljstva. Ključ je prepoznati da se prijateljstva menjaju. Sa BFF trendom, deca mogu da se osete zarobljena u odnosima koji više nisu isti i koji loše utiču na njih. Oni će se čvrsto držati za ono što je prijateljstvo nekad bilo, pre nego da priznaju i uopšte prepoznaju da se možda prijateljstvo promenilo. Kao što im objašnjavamo na kursevima, prijateljstva se menjaju jer se i vi menjate... I to je u redu.”

“Kada deca razmišljaju o prijateljstvu kao plesu, prijateljstvo se približava i udaljava, širi i sužava, okreće, i ona se lakše mogu nositi sa tim promenama i dopustiti prijateljstvu da prati svoj prirodan tok.” Ovaj savat se primenjuje i u školici koju je upisao britanski princ Džordž.

Povezane vesti

Nije svako za svakoga, a do nas je koga ćemo pustiti u svoj život

Prijatelji se mogu uporediti sa hranom. Mogu biti zdravi, učiniti da se osećate dobro i zadovoljno. Mogu vam pomoći da rastete i da budete nasmejani. Ali takođe mogu biti i nezdravi i učiniti da se osećate dobro samo na kratko, a ubrzo potom da vam bude loše. Vrlo često roditelji deci savetuju da budu prijatelji sa svima. Ali kao što znamo, to nije realno.

Nije svako za svakoga, a do nas je koga ćemo pustiti u svoj život. Tako da je dobro za mališane da nauče da li je prijateljstvo vredno truda ili ne, a shvatiti u tom uzrastu da ne moramo da ostajemo u odnosu koji nas guši i čini da se osećamo loše je prilično dobro za sve ostale odnose u budućnosti.

Kako da se deca izbore sa nesuglasicama 

Svađa među decom može nastati zbog najmanjih sitnica i to nije ništa neuobičajeno. Vašem detetu se možda neće svideti nadimak koji mu je prijatelj iz šale dodelio. Možda će najpre prihvatiti kao šalu, ali nakon nekoliko dana će najverovatnije početi da mu smeta. Ono što bi vi kao roditelj u toj situaciji trebalo da uradite jeste da predložite detetu da razgovara sa prijateljem o tome. 

Deca bi trebalo da budu iskrena i da ne skrivaju svoja osećanja. Ukoliko im se nešto ne dopada, to treba da kažu jasno i glasno. 

Povezane vesti

Kako bi roditelji trebalo da se postave?

Kao roditelji, sasvim je prirodno da želimo da budemo uključeni u sve što se dešava našoj deci, posebno ako su zbog nečega uzrujana. Ali to nije dobro, kaže Dana Kerfold. Vaša uloga je da deci budete trener. Da ih pripremite, istrenirate da budu jača, pomognete im da razumeju da imaju mogućnosti i sposobnosti da se sama izbore sa problemima u prijateljstvu. Povežite se sa njima, podelite svoja iskustva o problemima koje ste vi imali i o tome kako ste ih rešili. 

Budite dobar primer svojoj deci i ohrabrite ih da se zauzmu za sebe. Gradite njihovo samopouzdanje, uključite ih u vanškolske aktivnosti. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica