Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO STALNO SMIRUJETE DECU CRTAĆIMA, OVO SU POSLEDICE: Psiholog otkriva šta se dešava kada plakanje zaustavljate ekranom

Šta se dešava kada dete smirujete crtanim filmovima - ako ga uspavljujete pred ekranom i dajete mu mobilni telefon da bi bilo mirno i poslušno, javljaju se sledeće posledice!

 Koje su posledice kada dete smirujete crtanim filmovima. Izvor: Shutterstock

Ako stalno umirujete decu crtanim filmovima, neće naučiti da se nose sa emocijama. Ovo upozorenje izdali su psiholozi sa Univerziteta Oksford (UK), čiji je članak objavljen u časopisu Infancy.

Mnogi roditelji primećuju da kada dete gleda previše crtanih filmova, sve se završava u suzama. A ovaj efekat može biti posledica ne samo činjenice da plavi sjaj ekrana elektronskih uređaja narušava kvalitet dečijeg sna, čineći decu hirovitijom.

Kako su otkrili autori nove studije, ako nestašnom detetu stalno dajete tablet ili pametni telefon sa crtanim filmovima, ne dozvoljavajući mu da nauči da samostalno reguliše svoje emocije, ova veština će ostati nerazvijena. I ne samo ova.

Činjenica je da je starosni interval između otprilike osam do devet meseci i dve i po godine period brzog razvoja takozvanih izvršnih kognitivnih funkcija, uz pomoć kojih čovek reguliše i kontroliše svoje ponašanje, emocije, pažnju, planira svoje postupke i shvata njihove posledice i tako dalje. Jake izvršne funkcije su ključ visokog akademskog učinka, uspešne karijere, dobrog zdravlja i opšteg blagostanja i sreće u životu.

Analiza rezultata testova na skoro 800 dece mlađe od dve i po godine pokazala je da što roditelji duže i aktivnije koriste metod odvraćanja dece od besa pomoću ekrana, to su oni u stanju da se teže nose sa svojim emocijama. Štaviše, lošija je situacija sa sposobnošću dece da se koncentrišu prilikom izvršavanja zadataka, što može negativno uticati na školskiuspeh.

Stoga su istraživači pozvali roditelje da pokušaju, ma koliko to ponekad bilo teško, da obezbede da deca provode manje vremena pred ekranima i da to rade ređe. Uopšteno, deci treba dati priliku da nauče kako da se ophode prema sebi - ova veština će im biti veoma korisna u životu.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:30
KAKO ĆE IZ UGLA PSIHOLOGIJE DETETA IZGLEDATI POLAZAK U ŠKOLU? Dimitrijević analizira: Dobila sam OVAJ odgovor od svojih đaka
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica