Kada je pravo vreme da uključite decu u obavljanje kućnih poslova? Jedna mama na TikToku otkrila je da je to pšočela već sa svojim dvogodišnjem detetom.

U videu govori o tome kako je naučila svoju decu da sastružu sa tanjira nepojedenu hranu i bace u kantu za smeće. Onda ih je naučila da i tanjire stavljaju u sudoperu.

"Odgajala sam svoju decu tako da ih učim kako da budu od pomoći u kući i da obavljam kućneposlove", kaže Melisa Li Hjuz u videu, koji je lajkovan više od 166.000 puta.

"Ovo je bila jedna od najboljih stvari koje sam ikada uradila, i bilo je to tako pozitivno, srećno iskustvo", kaže ona.

Mama podstiče ljude da "ukradu" njenu ideju, a kako je navela svoje mališane je uključivala u kućne poslove kada su napunili dve ili tri godine. Sada imaju 5 i 6 godina i još uvek koriste trik, ali su sada uključeni kao članovi porodice i u druge kućne poslove.

Kako započeti kućne poslove sa svojim mališanom:

Nije vam jasno kako je mama tako malu decu podstakla da imaju rutinu pospremanja za sobom? Stručnjaci kažu da treba da počnete sa zadacima koji su prikladni za razvoj i da budete konkretni u vezi sa onim što želite da se uradi.

Umesto da kažete mališanu spremi se za krevet, pokušajte da kažete svom detetu da izabere pidžamu i da se nađete u kupatilu da perete zube. Deci će možda trebati više uputstva kada je u pitanju čišćenje sobe, verovatno ne znaju odakle da počnu. Da li treba da stavljaju prljavu odeću u korpe? Šta je zapravo uključeno u nameštanje njihovih kreveta?

Usmerite poslove na osnovu životnih veština koje će detetu trebati u budućnosti. Mlađa deca mogu biti dobra u bacanje predmeta u kante i struganju ostataka hrane sa svojih tanjira, dok veća deca mogu da počnu da usisavaju ili se bave vešom.

Ne morate da date opipljivu nagradu poput novca, ali stručnjaci savetuju da uradite nešto što će motivisati dete. Nije mito ako odredite nagradu pre nego što dete ima priliku da obavi posao.

Ova mama sa TikToka možda nije stručnjak, ali ona kaže da treba da objasnite deci zašto rade određeni posao i kako to pomaže da domaćinstvo dobro funkcioniše - ili bar da pokušate.

Obavljanje kućnih poslova u detinjstvu može biti ono što stvara uspešne odrasle osobe. Možda vaša deca neće odmah shvatiti šta treba da urade, možda pogreše, ali imajte strpljenja i istrajte na ovom putu.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

OČEVI MISLE DA JE SRAMOTA AKO IMAJU DETE SA PROBLEMOM! Dr Nestorović: Ženama je najteže, one imaju telepatski odnos sa detetom! Kurir televizija