Iako neki smatraju da majke igraju ključnu ulogu u vaspitanju i životu deteta, postoje neke stvari u kojima je važno prisustvo tate, posebno kada su dečaci u pitanju.

Dečaci su najčešće u ženskom društvu, počev od majki i vrtića i škola u kojima 90 odsto zaposlenih čine žene, pa nije pogrešno reći da dečacima ponekad nedostaje "muško društvo". Iako se ova lista odnosi na svako dete, bilo da je devojčica ili dečak, pročitajte kojih 8 stvari bi svaki otac trebalo da nauči svog sina:

1. Objasnite koliko je važno znati da pobeđujete, ali i da gubite
Osim prijatelja, ko pravi najbolje društvo detetu kada su takmičarske igre u pitanju? Tata. Kroz takve igre dete će osetiti kakav je osećaj pobediti i shvatiti koliko je potrebno truda da se pobedi. A za tatu su takve igre odlična prilika da svom sinu objasni da su porazi neizbežni . Bez obzira na pol deteta, svaki roditelj treba da nauči dete da u porazu nema ništa sramotno, zapravo, ako "padneš", samo treba da ustaneš i nastaviš dalje.

2. Naučiti kako se ponašati prema ženama
I majka može svom sinu da kaže kako da se ponaša prema ženi, ali samo otac to može pokazati svojim primerom. Najvažnije je da dečaci uče takve stvari od tate – ne od prijatelja i ne sa interneta. Pokažite svom sinu kako da se ponaša prema ženi u svakodnevnim situacijama: neka sa vama kupi cveće za mamu, a kada ste u prodavnici - ljubazno razgovarajte sa prodavačicom kako dete ne bi oklevalo da komunicira sa nepoznatim ženama. Mali i svakodnevni gestovi će imati najveći uticaj na vašeg dečaka.

3. Razgovarajte o ljubavi
Kada dođe vreme, naučite svog sina snažnom osećanju ljubavi. Za tinejdžera će svakako biti dragocen poklon ako mu otac priča o prvoj ljubavi, izlasku i da ga nauči da ne treba žuriti jer je bolje da sačeka pravu osobu koja će mu 'zapaliti' iskru.

4. Kako se zauzeti za sebe
Svaki otac treba da nauči sina kako da se zauzme za sebe i kako da smireno reaguje u provokativnim situacijama. Opet, najbolje je dete učiti primerom i pokazujući mu da dobrota nije slabost.

5. Da mu pomogne da pronađe svoj pogled na svet
Ne morate čak ni da radite ništa posebno osim da budete tu za svoje dete i razgovarate sa njim. Vaš zadatak je da pokažete detetu da nije samo mama sa kojom može da razgovara i koja ima svoja očekivanja i zahteve, već da postojite i vi, kao osoba sa drugačijim pristupom. Naravno, kada je u pitanju vaspitanje deteta, roditelji treba da budu na istoj strani. Međutim, u pogledu pogleda na svet, njihove filozofije se mogu razlikovati i to je sasvim normalno. Uz pomoć oca dete će naučiti da postoje različiti pogledi na iste pojave, naučiće da analizira i formira svoj pogled na svet.

6. Obogatite doživljaje deteta
Sve počinje kada je vaše dete još beba. Čak i šestomesečna beba može da oseti razliku između ženskog i muškog izraza ljubavi. Za razliku od majki koje najviše pažnje posvećuju maženju i nežnim igrama, očevi više vole igre sa 'muškim karakterom' poput bacanja u vazduh ili okretanja rukama. Mame obično gledaju na takve igre kao na "horor film", ali na taj način dete razvija čula sluha, vida i dodira i novi doživljaj svog prostornog okruženja, piše Miss7MAMA.

7. Naučite ga trikovima
Na primer, popravljati automobil ili zabijati ekser. Čak i ako je vaše dete 100 posto 'urbano', nema sumnje da će vam jednog dana dobro doći 'trikovi' poput paljenja vatre, čak i ako je to paljenje vatre za roštilj. Pored toga, kao i kod svih drugih veština kojima roditelji uče decu u detinjstvu – tu je i zabava i vreme provedeno zajedno, što je uvek dobro!

8. Pomozite mu da savlada kućne obaveze
Bilo da se radi o brijanju, peglanju, vezivanju kravate, kuvanju ili pranju sudova – kućne poslove najbolje je naučiti na primeru roditelja. Ako vaš dečak vidi da vi zajedno sa mamom obavljate sve kućne poslove, gotovo je sigurno da će slediti vaš primer. Sa kim će osim sa tatama dečaci najbolje naučiti da su i muškarci veoma dobri u kućnim poslovima!

(Yumama/Miss7MAMA)

BONUS VIDEO:

"AKO KAŽEM DETETU DA JE NEPOPRAVLJIV, SLEDI MI SUSPENZIJA" Apel profesora: Radimo po metodi iz 20. veka POTREBNA JE HITNA PROMENA! Kurir televizija