Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA NE SMETE DA URADITE AKO VAS DETE UDARI: Jedna greška dodatno budi agresiju - evo kako da ga naučite da je to loše

Šta ne smete da uradite ako vas malo dete udari - mnogi roditelji prave ovu grešku koja kasnije može da poveća posledice!

 Šta ne smete da uradite ako vas dete udari_2262838833.jpg Izvor: Shutterstock

Poznato je da se roditelji često brinu ako ih dete udari tokom besa, ljutnje ili frustracije. Iako je razumljivo da bilo kakav udarac nije dozvoljen, psiholozi naglašavaju da mala deca prilikom udaranja još nemaju osećaj da rade nešto nezakonito ili loše.

Ponekad roditelji ne znaju kako da reaguju, pa onda naprave grešku, što donosi više posledica. Evo šta, po mišljenju stručnjaka, svakako treba da izbegavamo ako nas dete udari. Jedna od tih stvari je da uzvratite udarac. Roditelji ovo rade pod izgovorom - udariću ga da bi video kako to mene boli i da bi shavtio zašto je to loše. Psiholozi naglašavaju da je ovo jedna od najgorih stvari koje možemo da uradimo, prenosi Index.hr.

Objašnjavaju da se time ništa ne postiže, već se podstiče takvo ponašanje. Psiholozi tvrde da udaranjem deteta samo potvrđujemo da je udaranje u redu i tačno modeliramo ponašanje koje zapravo treba da pokušavamo da zaustavimo. Osim udaranja, treba izbegavati svaku drugu kaznu za učinjeno.

Kako kažu psiholozi, naš fokus treba da bude na tome da detetu pomognemo da nauči pozitivne načine upravljanja svojim emocijama, u ovom slučaju negativnim. Kažnjavanje deteta ili govoreći mu da je "loše" samo produbljuje njegovo obeshrabrenje i podstiče buduću agresiju.

Isto tako, nikada ne treba da teramo dete da nam se izvini kada nas udari. Ako se radi o malom detetu, naravno. Stvar je u tome da dete samo treba da shvati da je uradilo nešto što ne bi trebalo. Iako se dete može izviniti, ono neće znati zašto se izvinjava i nastaviće da ponavlja svoje ponašanje, nesvesno posledica.

(Yumama/Index.hr)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:36
VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica