Disciplinovanje dece nije lako - to će priznati i najveći stručnjaci iz ove oblasti. Ipak, oni ni u kom slučaju ne preporučuju fizičko kažnjavanje kao vaspitni metod.

Čuveni dr Fil veruje da bi, za početak, trebalo napraviti razliku između pljeskanja i zlostavljanja.

"Ono o čemu ćemo govoriti je samo pljeskanje", naglašava dr Fil Mekgro, koji je u svojoj popularnoj emisiji ugostio porodicu s (ne)običnim problemom.

Naime, njemu se obratio bračni par čiji sedmogodišnji sin psuje, pljuje, tuče se i čini razne druge stvari zbog kojoih njegovi roditelji ne znaju kako da postupe. Popularni psiholog je ovim roditeljima objasnio zbog čega veruje da su batine pogrešan metod za disciplinovanje.

"Suočavate se s nasilnim, fizičkim sukobljavanjem, a pokušavate da ga zaustavite time što pokazujete da ste veći i jači", rekao je on zabrinutim roditeljima. "Spuštate se na njegov nivo. Jedina razlika je u tome što ste veći. Tako stvarate još više besa."

Kako dr Fil ističe, cilj disciplinovanja jeste da stvori kod deteta samodisciplinu.

"Pokušavamo da kod dece napravimo ograničenja u godinama kada ih nemaju. Cilj da ona nauče naš sistem vrednosti."

On dodaje da bi "pljeskanje po guzi" moglo izazvati još nepovoljniju situaciju i primorati dete da misli da je ono veoma loše jer ga ljudi koje voli udaraju.

Kao najvažnije, dr Fil napominje da bi svi roditelji trebalo da sebi postave sledeća tri pitanja sledeći put kada pomisle da su batine najbolji mogući izbor:

1. Da li je pljeskanje način interakcije koji će smiriti situaciju?

Ukoliko je vaš cilj da se dete smiri, udaranje vam najverovatnije neće pomoći da ga ostvatite. Batine unose "još veći haos" u vaš život. Umesto da opušteno uživa u svom detinjstvu, mališani postaju anksiozni, što za rezultat ima još lošije ponašanje.

2. Šta će dete naučiti iz batina?

Udarci ukazuju mališanima na to da je nasilje prihvatljiva reakcija kada osetimo bes. Da li je to ono što želite?

3. Hoće li efekti biti dugotrajni?

Zapitajte se: ako su batine tako delotvorne da ih morate ponavljati, zbog čega se dete još uvek ponaša neprihvatljivo?

One, smatra dr Fil, mogu privremeno potisnuti nedisciplinovano ponašanje, ali dugotrajno šalje poruku detetu da je ono loše.