Kada je u pitanju bezbednost na putu , većina roditelja se trudi da nauče svoju decu gde da sačekaju da pređu pešački prelaz, da prelaze isključivo na zeleno, kreću se trotoarom, ali struka kaže da postoje rizici očigledniji od drugih.

Slika koju je napravio aktivista Kristijan Tomas otkriva koliko tamna odeća može sakriti dete od pogleda - a roditelji su ostali užasnuti. Dve fotografije su skoro identične, osim odeće koju nosi dete koje je stajalo pored pešačkog prelaza.

Na gornjoj slici mališan je obučen u jarke boje - žuti kaput, šarene čizme, kao i crveni šešir. U međuvremenu, u drugom snimku, vesele boje su zamenjene tamnim tonovima, čineći dete skoro nevidljivim.

Fotografije je na Fejsbuku podelila Inna Rozenšteina, a podelio je The Sun. Ina iz Letonije je upozorila roditelje na moguće opasnosti odlučivanja za tamnu odeću, navela je da smatra to svojom odgovornošću da podeli kampanju i savetovala je drugima da svoju decu obuku u svetliju odeću kada sama idu ka školi, posebno u zimskim danima kada ranije pada mrak.

"Gde je dete na donjoj slici?" - jedan je od komentara. "Ne vidim klinca", javio se drugi.

Jedan od korisnika društvene mreže u komentarima je istakao da je na neosvetljenim delovima puta teško uočiti pešaka koji nosi crni kaput ili jaknu.

Kako b bezbednost na putu bila potpuna, stručnjaci savetuju roditeljima sledeće:

1. Šareni kaputi - Spoljna odeća poput kaputa, jakni i šešira bi u idealnom slučaju trebalo da bude u svetlim, živim bojama, po mogućnosti sa fluorescentnim delovima.

2. Reflektujući materijali - Nošenje sintetičkih materijala bolje će uhvatiti svetlost koja se odbija od automobila i bicikala od prirodnih tkanina. Prema profesionalcima, većina vodootpornih kaputa i jakni visoke vidljivosti napravljena je od takvih tkanina.

3. Nalepnice i torbe - Da bi vaše dete bilo dodatno bezbedno, preporučuje se i da nabavite torbu i dodatke za torbe koji se lako mogu uočiti u mraku.

"Postavljanje nekoliko bedževa ili nalepnica na njihovu torbu, ranac ili futrolu za instrumente može dati malo dodatno upozorenje vozačima u prolazu, slično kao reflektori za bicikliste."

4. Trepćuće svetlo - Međutim, kako dani postaju kraći, čak i reflektujuća oprema postaje sve teža za uočavanje - i tu je dobro trepćuće svetlo. Posedovanje svetla koje se mogu pričvrstiti za torbu, kapu ili kao traka oko ruke može pomoći da povećate vidljivosti.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"DETE NE MOŽE U VRTIĆ, JA NE MOGU NA POSAO!" Srbima u Stanuloviću blokirani svi putevi: Ako se ovi nastavi ostaje JEDNO REŠENJE! Kurir televizi