Deca često imaju različite preferencije ukusa od odraslih. Za njih, što je jednostavniji ukus i zanimljivija prezentacija, to bolje. Pod prezentacijom podrazumevamo da je u tanjiru nešto zanimljivo. Na primer, jedno od omiljenih jela mnogih mališana su loptice od mesa ili mini ćufte koje lako stanu u usta, kotrljaju se po tanjiru, a ukus je savršen. Dodatni šmek dodaće sos, ali i prilog u vidu krompir pirea ili špageta.

Glavna garancija ukusnih ćufti je kvalitetno mleveno meso. Preporučljivo je da se sastoji od 50/50% svinjetine i govedine. Donosimo vam recept za ćufte koji će oduševiti mališane, posebno zbog krčkanja u sosu od pavlake i paradajza.

Sastojci:

  • 1 kg mešanog mlevenog mesa
  • 500 g pirinča
  • 100 g crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 jaje
  • 2 kašike pšeničnog brašna
  • 2 kašike pavlake
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 2 kašike vode
  • 1 prstohvat soli
  • Mleveni crni biber
  • 30g putera

Priprema:

Crni luk sitno iseckati, šargarepu narendati, propržiti u tiganju na puteru do zlatno smeđe boje. Pustite da se ohladi. Potopite pirinač u hladnu vodu. Da biste to uradili, 100 g žitarica prelijte čašom vode i ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim lagano isperite i ocedite vodu.

Pripremite mlevene ćufte. U mleveno meso dodajte jaje i prethodno natopljeni pirinač. Dodajte mleveni crni biber i sitnu so po ukusu (oko 1/2 kašičice). Temeljno mešajte mleveno meso.

Pripremite pleh za pečenje koji se ne lepi. Ne morate ga ni sa čim mazati, jer će se mast istopiti iz ćufti. Od mlevenog mesa formirajte loptice prečnika približno 5 cm i stavite u pleh jednu uz drugu.

Pripremite sos. Da biste to uradili, u posebnoj posudi pomešajte pavlaku, paradajz pastu sa prstohvatom soli i prstohvatom šećera. Zatim dodajte vodu.

Prelijte sos preko ćufti dok ih ne pokrije skoro potpuno. Zatim stavite u rernu, zagrejanu na 180 stepeni, 40 minuta. Kada se ćufte skuvaju, sos će postati gušći, a jelo će imati prijatnu zlatnu nijansu i zlatno smeđu koricu.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

JEDNOSTVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno  Kurir televizija