U nestabilnom i nesigurnom svetu, možda jedan od najvećih izazova za roditelje jeste upravo učiniti da njihovo dete bude sigurno. Hajde najpre da shvatimo da je sigurnost zapravo osećaj. Van svake materijalne i fizičke sigurnosti (koja je svakako potrebna), sam osećaj sigurnosti koji ulijemo u dete je ono što će ga pratiti kroz čitav život. Taj osećaj će biti njegova potpora u teškim vremenima. Na koji način uči decu sigurnosti, kao i koje je iskustvo imala kao trener i kao mama, otkriva nam trener karatea Nataša Sredojević.

1. Fizičko telo

Jedna od prvih i osnovnih stvari koje dete spoznaje jeste njegovo telo. Neka ono bude izvor sigurnosti za njega. Stabilno, a smireno telo je najbolja kombinacija za osećaj sigurnosti. To se postiže vežbama i treningom, kroz koji će vaše dete stvoriti svest o svom telu. Iz ličnog iskustva, borilačke veštine stvaraju osećaj sigurnosti u smislu da se dete oseća snažno, spremno i sposobno. Generalno sport kao takav otvara put ka novim spoznajama o telu. Jačanje mišića leđa će na primer pomoći da dete ima zdravo i pravo držanje, a to će se pozitivno odraziti na njegovo samopouzdanje. Igranje u prirodi, preskakanje ograda, penjanje na drveće su takođe stvari koje grade sampouzdanje kod deteta, a satim tim grade i osećaj sigurnosti.

2. Porodica

Priče roditelja uvek svedoče o tome da je porodica prva osnova svakog dete. Ako se dete oseća sigurno u porodici, osećaće se sigurno svuda. Prostor da izrazi svoje emocije, da razgovara sa roditeljima, vreme koje kvalitetn provedete zajedno, samo su neke od stvari koje daju čvrstu osnovu. Ovo ne znači da roditelji treba da budu rigidni i prestrogi, već da daju dovoljno ljubavi, saveta i granica svom detetu, tako da ono može da istražuje svet koji ga okružuje.

Izvor: Yumama