Sve je više zemalja koje uvode zabrane za nošenje mobilnih telefona u školu, u Srbiji mnoge škole su donele interne pravilnike kojima su predviđene sankcije za đake kod kojih nastavnik nađe mobilni telefon na času. Nastavnici i direktori kažu da se na taj način sprečava ometanje nastave, smanjeno je digitalno nasilje, i poboljšana su postignuća učenika. A kakava je situacija van nastave, naročito kada dete ili roditelji žele da kupe skup mobilni telefon!?

Na zabranu mobilnih telefona u školama, pozvao je i Unesko, jer "postoje dokazi da preterana upotreba mobilnih telefona smanjuje obrazovni učinak i da previše vremena za ekranom može da ima negativne efekte na emocionalnu stabilnost dece".

U svetlu ovoga postavlja se pitanje koliko je deci osnovnoškllskog uzrasta uopše potreban mobilni telefon i van nastave, naročito kada govorimo o nižem uzrastu. Zatim, ako roditelji procene da je detetu neophodan telefon zbog lakše organizaciji oko dovoženja, odvoženja ili jednostavno susreta prilikom preuzimanja dece iz škole i sa određenih aktivnosti - da li taj telefon treba da bude preskup i da njegova cena doseže i više stotina evra.

Pametni telefon i dete - nedostaci
Počnimo sa nedostacima. S jedne strane, stručnjaci se slažu da prekomerna upotreba elektronskih uređaja šteti zdravlju i razvoju dece. Ako dete provodi noći sa pametnim telefonom, može imati problema sa spavanjem. Provođenje sati pred ekranom može dovesti do kratkovidosti, lošeg držanja, pa čak i problema sa disanjem. Još jedan od mnogih uobičajenih poremećaja među školskom decom je poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje: učestalost ADHD-a raste paralelno sa popularnošću mobilnih telefona. Postoje i neposredniji rizici: na primer ako se dete zanese i gleda u telefon dok hoda ulicom, ugrožava svoj život i život drugih.

Ako dete provodi mnogo vremena na svom mobilnom telefonu, neće moći da se koncentriše na školu, da se igra sa vršnjacima (osim igrica na mobilnom telefonu) ili da se druži. Pametni telefon nije baš jeftin i, kao što znamo, deca nisu uvek najodgovornija. Skupi pametni telefon se lako može pokvariti ili izgubiti, a dete može da bude i na meti lopova.


Pametni telefon i dete: prednosti
S druge strane, ako pažljivo ograničite količinu vremena koje vaše dete provodi na pametnom telefonu, sva gore navedena šteta će biti manja, a dete može imati i prednosti. Ako se pravilno rukuje, pametni telefon može obezbediti detetu lak pristup elektronskim rečnicima i drugim praktičnim aplikacijama koje mogu da pomognu u školskim zadacima.

Traženje informacija na vebu može proširiti um deteta, a korišćenje mobilnih fotografija i video zapisa može poboljšati njihovu kreativnost. Pored toga, nema dosadnog društvenog pritiska: ako svi u razredu imaju pametni telefon, dete bez pametnog telefona je „autsajder“.

Kao što vidite, postoje dobri argumenti za i protiv i odluka je u potpunosti vaša. Čak i ako odlučite da detetu trenutno ne kupite pametni telefon, pitanje će se verovatno ponovo pojaviti u doglednoj budućnosti.