Čišćenje kuće, brisanje prašine i nameštaja nije jedino rešenje za održavanje doma. Pokušajte da nameštaj i ostale stvari u domu svakodnevno održavate urednim, kako ne bi izgledao zapušteno i prljavo. Postoje načini za lakše održavanje doma urednim i čistim, a mi smo izdvojili najpraktičnije trikove za vas.

Uklonite višak

Imajte na umu da će se nered u domu brzo nagomilati ukoliko imate dosta stvari. Nered se može proširiti po celoj kući, te svaka prostorija može izgledati aljkavo. Stoga, izbacite iz doma stvari koje ne koristite. Malo truda i napora potrebno je da vam kuća bude pospremljena i da je svaka stvar na svom mestu. 

Odredite svemu mesto

Kad izbacite stvari koje ste čuvali za svaki slučaj, važno je da svemu preostalom u domu odredite mesto gde će stajati. Na primer, polica u dnevnom boravku može koristiti za odlaganje časopisa i daljinskih upravljača, a čiviluk u hodniku za torbice i jakne.

Prilagodite se deci

Ako ste roditelji, prilagodite se potrebama dece. Ukoliko vaši mališani vole da crtaju, postavite im nekoliko belih ploča po kojima mogu crtati umesto po zidovima. Ako su već tinejdžeri i vole postere i fotografije, možete da napravite neki zanimljiv trik i da slike ukrasnim selotejpom zalepite na zid.

Čistite usput

Ukoliko odete u kupatilo i primetite malo zaprljan lavabo, obrišite ga odmah kad ste već tu. Tako će ceo dom izgledati urednije, a vi nećete potrošiti više od pet minuta.

Uvedite večernje spremanje u trajanju od 10 minuta

Uvedite jednostavno pravilo da svi ukućani u nekom trenutku uveče odvoje 10 minuta za sređivanje doma. Za to vreme počistite nered i pobacajte nepotrebne stvari. Nećete potrošiti mnogo vremena, a kuća će biti uredna.

Izbegavajte upotrebu papira

Mnogi ljudi u svom domu gomilaju časopise, novine, prastare račune i bankovne izvode, koji zajedno stvaraju užasan nered. Pređite na elektronske račune, a časopise čuvajte na stočiću kako biste smanjili papirni nered.

Raspremite krevet svako jutro

Ponekad se ujutru budimo i na brzinu pripremamo za posao, te ne stižemo da pospremimo krevet. Međutim, jutarnje zatezanje kreveta, koje ne traje duže od tri minuta, jedan je od lakših načina uvođenja reda u spavaću sobu.

Kreirajte odgovarajuće rutine

Rutine su važan deo svakodnevnog čišćenja i organizacije u domu. Odredite prioritete i utvrdite rutinu koja vam odgovara.

Ukoliko mrzite nered u kuhinji, napravite plan koji vam nikad neće ostavljati previše prljavih tanjira. Pazite samo da sebi ne natovarite previše obaveza, jer će vam to otežati obavljanje zadataka.

Odeću spremite svake večeri

Čim se uveče presvučete u pidžamu, čistu odeću odložite, a prljavu bacite u korpu za pranje. Taj potez traje svega nekoliko sekundi, a ujutro ćete se probuditi u lepšoj i urednijoj sobi.

Odmah perite sudove

Možda ne zvuči primamljivo prati po tri tanjira, ali je svakako jednostavnije nego nakupljati korišćene sudove i odjednom sve prati. Odlaganje zadataka znači i više odvojenog vremena, te kako biste to izbegli perite tanjir odmah nakon korišćenja. 

Radnu površinu brišite odmah posle kuvanja

Kada završite kuvanje ručka, odmah prebrišite svoju radnu površinu, kako se ne bi višak hrane osušio i zalepio, a time i otežao kasnije čišćenje. 

Odredite prostor za nered

Za to možete nameniti celu sobu ili samo deo prostorije. Ako imate decu, računajte da će i oni deliti taj prostor i verovatno više od vas.

Držite red zajedno

Raspodelite poslove raspremanja kuće na sve članove porodice. Osim što ćete smanjiti sebi količinu poslova, imaćete osećaj da ste tim i motivisaćete jedni druge da se pridržavaju pravila.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!