U većini domova gde je prisutno dvoje dece, starije i mlađe, dva brata, dve sestre, ili brati i sestra, može se često čuti svađa, vikanje, pa čak i tuča između mališana. Većina roditelja se nada i trudi da će njihova deca biti usmerena jedno na drugo sa puno ljubavi, neki u tome i uspevaju, dok se neki bore da ih razdvoje tokom igre. Zašto se neka braća i sestre stalno svađaju? Razlog otkriva popularni ruski psiholog Mihail Labkovski.

"To je zbog ljubomore - obično starije dete je ljubomorno na mlađe" Najčešće se to dešava ovako: kada se u porodici rodi drugo dete, fokus se pomera na njega, jer je veoma mali, bespomoćan. A glavni zadatak roditelja je da se postaraju da se stariji ne oseća omalovaženo, uskraćeno. Kategorično je nemoguće reći mu: "Sada si odrasla osoba, velika." - objasnio je psiholog.

On je istakao i grešku koju mnogi roditelji prave kada imaju starije i mlađe dete, a to je popuštanje mlađem i preterano angažovanje starijeg da brine o mnlađem bratu/sestri.

"Zabranjeno je prisiljavanje na popuštanje malom. Ovo uzrokuje da stariji mrzi mlađe. Pa, naravno, ne možete prvorođenče opteretiti brigama o bebi. Ne govorim o sitnicama kada treba da ponese čistu pelenu ili pokupi cuclu koja je pala. Obično stariji to čak vole da rade, sa zadovoljstvom osete svoju uključenost u veliki cilj - brigu o maloj osobi. Ali kada su primorani da sede sa bebom na štetu svojih interesa, šalju ih na ulicu da kotrljaju kolica, kada je dete htelo da provede ovo vreme sa prijateljima, ovo je već izvan granica."

Kada dođe do konflikta između starijeg i mlađeg deteta, Labkovski napominje:

"Mislim da treba kazniti oboje u isto vreme. Vikanje i tuča - Ostavite ih bez slatkiša. To zaista jača odnos brat-sestra, zapravo. Ali ovo, naravno, važi samo u slučajevima kada su deca približno jednaka - i fizički i psihički."

Ipak, šta raditi kada samo jedno dete ima izlive besa, nemirno je i histeriše, dok drugo ostaje mirno. Ovde je važno izbeći uobičajene fraze poput "smiri se", već, kako Mihail Labkovski objašnjava, probajte "mudriji" metod za umirivanje:

"Budite strpljivi. Kada je dete histerično, nemojte mu govoriti : "Nemoj da plačeš, sve je u redu". Time obezvređujete detetov problem. Koliko god to bilo teško da slušate dečiji plač, ali pokušajte da postavite pitanje direktno dok dete vrišti: "Šta se desilo, zašto vrištimo?" Kada počnete da razgovarate sa detetom, ono se smiruje, opušta. Ako je dete starije, zamolite ga da istakne zašto se trenutno tako oseća."

Izvor: Yumama