Roditelji Skot i Natali (34) mislili su da njihova ćerka ima običan virus koji će proći, a kada su je odveli kod lekara devojčici Avi Bolton (3) dijagnostikovan je redak oblik raka, neuroblastom visokog rizika, četvrta faza.

Ava Bolton, iz Škotske, imala je modrice oko očiju i počela je da šepa oko Božića. Ubrzo potom, trogodišnjakinji je pozlilo, bila je bleda i malaksala. Roditelji su u početku mislili da je virus, a kada je devojčica odjednom prestala da hoda odveli su je kod lekara opšte prakse.

Ava je sredinom januara upućena u bolnicu, piše Daily mail. Doktori su u početku mislili da je to bila prolazna eritroblastopenija - anemija koja se sporo razvija i na koju ukazuje nedostatak gvožđa u krvi.

Testovi krvi i uzorak koštane srži otkrili su da ima neuroblastom u četvrtoj fazi koji se proširio po njenom telu. CT skeniranje je pokazalo da se bolest proširila na njena leđa, ramena, karlicu, kuk i potkolenicu.

Neuroblastom je redak rak koji pogađa decu i obično počinje u abdomenu. Svake godine u Velikoj Britaniji se dijagnostikuje oko 100 dece, koja su obično mlađa od pet godina. Bolest pogađa oko 800 nove dece godišnje u SAD. U otprilike polovini slučajeva, neuroblastom se širi na druge delove tela, posebno na jetru i kožu.

Uzrok neuroblastoma je nejasan. Možda postoji veza između genetike i pojave bolesti. Glavni simptom je obično kvržica u stomaku, koja može izazvati otok, nelagodnost ili bol. Ako bolest zahvati kičmenu moždinu, to može dovesti do utrnulosti, slabosti i gubitka pokreta u donjem delu tela. Neuroblastom uglavnom pogađa bebe i malu decu. Razvija se iz specijalizovanih nervnih ćelija - neuroblasta - zaostalih od razvoja bebe u materici.

Lečenje zavisi od toga koliko je rak uznapredovao i od rizika da li može da se vrati nakon terapije. U proceduri lečenja obično se koriste hirurgija, hemoterapija i radioterapija.

Devojčicina mama Natali koja je inače medicinska sestra istakla je da se njihovoj porodici "srušio ceo svet" zbog ove bolesti. Objasnila je da je njena ćerka pre diagnoze bila zdrava i da se pre toga samo "čudno" prehladila.

Govoreći o dijagnozi svoje ćerke, Natali je rekla: "Ona sve shvata. Učinila nas je veoma ponosnim na to kako se nosi sa svim tim. Uvek je imala osmeh na licu i mala je brbljivica – zabavlja osoblje u bolnici svojim ludorijama. Ali nedostaje joj da bude kod kuće i provodi vreme sa svojim bratom, petogodišnjim Lukasom, i prijateljima iz vrtića."

Ava će provesti šest nedelja u sobi za izolaciju i šest nedelja u bolnici, a kada se oporavi od hemoterapije, imaće ciljanu radioterapiju pre šest meseci imunoterapije. Skeniranje pokazuje da se lečenje deteta "kreće u pravom smeru". Avina porodica sada prikuplja novac da je pošalje u Memorijalni centar za rak u Njujorku na novi tretman vakcinacije koji ima za cilj da spreči povratak neuroblastoma.

Vakcina je dizajnirana da pokrene telo pacijenta da proizvodi antitela za napad na ćelije raka. Trenutno nije dostupan u Velikoj Britaniji, ali porodica je do danas prikupila 107.000 funti - skoro polovinu od njihovog cilja od 250.000 funti.

Natali je rekla: "Nadamo se da ćemo postići svoj cilj – skoro smo na pola puta nakon samo dva meseca i imali smo neverovatan odziv naše lokalne zajednice. Razgovarali smo sa raznim porodicama koje su prošle ili trenutno prolaze kroz lečenje od MSK u Njujorku sa odličnim rezultatima do sada što nam daje nadu i poverenje u lečenje. Bez ovog tretmana, veći je rizik od povratka bolesti, smanjujući njene šanse za preživljavanje – to je nešto u čemu nećemo da rizikujemo."

Izvor: Yumama