Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubomora starijeg deteta: pravilo ili izuzetak?

Pomozite svom ljubomorku da prihvati novog člana porodice!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rođenje druge bebe podrazumeva veliku promenu za sve članove porodice. Tada roditeljska pažnja neminovno biva usmerena na bebu, što starije dete doživljava kao uskraćivanje njihove ljubavi i vremena.

Osnovni motiv za pojavu ljubomore

Sve do dolaska bebe, starije dete je bilo glavni izvor divljenja svih ukućana, (po sopstvenom shvatanju, sasvim zasluženo), upravo zato što je veliko i “odraslo”. A onda, odjednom, celokupnu pažnju roditelja zaokuplja biće koje ne zna ni delić toga što zna ono. To stvara zabunu u glavi starijeg deteta i osećanje odbačenosti. Neka deca na bebu reaguju napadima besa prema njoj, neka ignorisanjem, a neka vraćanjem u period kada su i sami bili bebe (ponovo piške u krevet, mnogo plaču, kenjkavi su…).

Ljubomora kao prirodna, očekivana pojava

Određene manifestacije ljubomore su očekivane, ukoliko je starije dete u uzrastu od 18 meseci pa sve do sedam godina. Zapravo, bilo bi neobično  ukoliko u navedenom uzrastu dete ne pokaže ljubomoru prema bebi. Zato se ovakvo ponašanje može smatrati više pravilom nego izuzetkom. Takođe, tek ako je razlika između dece sedam godina i više, možete očekivati da će ljubomora izostati. U ovom uzrastu, smatra se da je starije dete toliko oformljeno i zrelo da se može tretirati kao jedinac.

Povezane vesti

Sukobi i konflikti

Period ljubomore između braće i sestara ne prestaje kada se starije dete konačno navikne na bebu, tj. na svog mlađeg brata (sestru). Njihovi sukobi, takmičenja, ljubomore mogu se nastaviti kroz celo njihovo odrastanje. Pokušajte da ih naučite da svoje konflikte, od samog početka rešavaju nenasilno, dogovorom i što je moguće više, samostalno, bez vaše pomoći. Tek ako svađa preraste u fizičko ili psihičko povređivanje jednog deteta od strane drugog umešajte se. Ipak, i tada, ne upuštajte se u diskusiju oko toga ko je prvi počeo, ko je kriv... već prosto zaustavite trenutnu svađu. Kada ih bes prođe možete, ukoliko je povod za svađu dovoljno važan da bi vi reagovali, razgovarajte smireno i autoritativno.

Vaša očekivanja

U našem narodu postoji predrasuda: "Svako svoje dete gajili smo na potpuno isti način a oni su toliko različiti". To, međutim, ne može biti tačno. Različit je rang među braćom i sestrama, različiti su uslovi (ekonomski, materijalni, možda i stambeni u kojima raste prvo i svako naredno dete,), ali ponajpre, različit je međusobni odnos roditelja kada gaje svoje prvo i svako sledeće dete. Konačno, sa svakim sledećim detetom, roditelji imaju sve više iskustva u roditeljskoj ulozi, što bitno utiče na atmosferu u kojoj će dete rasti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica