Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA DETE NAKON RAZVODA PRIHVATI VAŠEG NOVOG PARTNERA: Nemojte ništa da forsirate - evo šta treba da mu kažete

Kako da dete prihvati vašeg novog partnera nakon razvoda roditelja - najvažnije je da ne forsirate, a evo šta treba da mu kažete i na koji način.

 Kako da dete prihvati novog partnera nakon razvoda. Izvor: Shutterstock

Kada se roditelji razvedu, detetu može da bude teško da prihvati da se njihova mama ili tata viđaju sa drugom osobom. Ovo je izazovno vreme za celu porodicu, a postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir kada je vreme da svoje dete upoznate sa novim partnerom.

Evo na koje stvari mame i tate treba posebno da obrate pažnju:

1. Razumite osećanja svog deteta
Vaše dete može da oseti niz emocija kada imate novu vezu nakon razvoda. Dete se može osećati povređeno, ljubomorno, ljuto ili neprijatno. Važno je da razumete kako se vaše dete oseća i razgovarate sa njim o tome. Ako se vaše dete teško prilagođava, može pomoći razgovor sa terapeutom ili savetnikom.

2. Poštujte osećanja svog deteta
Važno je da poštujete osećanja vašeg deteta nakon razvodu, kao i kada započnete novu vezu. Nemojte ih prisiljavati da upoznaju vašeg novog partnera ako nisu spremni.
Neka odvoje vreme da upoznaju osobu onda kaa to žele. Takođe, možete pokušati da uključite svoje dete u vezu tako što ćete raditi stvari zajedno kao porodica. Ovo može pomoći vašem detetu da se oseća prijatnije u situaciji.

3. Sve radite polako
Ovo će im dati vremena da se prilagode ideji da je njihov roditelj u novoj vezi i omogućiće im da formiraju svoj odnos sa novim partnerom svojim tempom. Pored toga, važno je da budete osetljivi na osećanja vašeg deteta i da saslušate sve njegove brige. Prisiljavanje da provode vreme sa vašim novim partnerom ili verenikom može biti štetno i samo će učiniti situaciju još neprijatnijom. Umesto toga, pokušajte da postepeno upoznate svoje dete sa novim partnerom. Počnite tako što ćete ih, na primer, odvesti na večeri ili ćete zajendo napraviti roštilj.

Razmislite o tome da dozvolite svom detetu da upozna partnera/partnerku kao prijatelja i objasnite mu da ona/on neće zameniti njegovu majku/oca. Imajte razumevanja ako vašem detetu treba malo vremena da se prilagodi. Mnogo toga su prošli i važno je da ih ne požurujete. Pomaganje vašem detetu da prihvati novu vezu je proces koji zahteva vreme i strpljenje, ali može biti korisno iskustvo za sve uključene. Uz malo razumevanja i truda, možete pomoći svom detetu da se prilagodi ovom novom poglavlju u svom životu.

4. Izaberite prave reči
Postoji mnogo resursa koji će vam pomoći u ovom procesu. Neke rečenice koje mogu da pomognu:

  • Znam da je teško videti mamu/tatu sa nekim novim, ali i dalje te volim najviše.
  • Mi smo i dalje porodica, iako su sada stvari drugačije.
  • U redu je biti uplašen/tužan/ljut zbog ovoga. Hajde da pričamo o tome.

Ako vam je potrebna dodatna pomoć, razmislite o razgovoru sa terapeutom ili savetnikom. Oni mogu ponuditi dodatnu podršku i smernice.

5. Ne forsirajte svoje dete
Pustite da se stvari odvijaju svojim tempom i imajte razumevanja ako detetu treba malo vremena da se prilagodi. Uz malo strpljenja i truda, možete pomoći svom detetu da prihvati novu vezu. Prirodno je da želite da vaša deca prihvate i zavole vašeg novog partnera, ali važno je zapamtiti da će im možda trebati neko vreme da se prilagode. Prisiljavanje da provode vreme sa vašim novim partnerom ili podsticanje da iskažu naklonost pre nego što budu spremni može stvoriti napetost i ljutnju.

Umesto toga, pokušajte da stvari radite polako i pustite svoju decu da se zainteresuju za ideju da imaju novu osobu u svom životu. Na kraju krajeva, odluka o tome da li i kako da prihvate vašeg novog partnera je na njima, pa im dajte prostor koji im je potreban da sami donose odluke.

6. Neka sami odrede tempo
Deca se često osećaju kao da nemaju kontrolu nad svojim životom nakon razvoda. Možda se osećaju kao da moraju da biraju između svojih roditelja ili da moraju da zauzmu stranu. Omogućavanje da odrede tempo u upoznavanju vašeg novog partnera može im pomoći da se osećaju kao da imaju neku kontrolu nad situacijom. Ako još nisu spremni da upoznaju vašeg novog partnera, u redu je. Možete pokušati ponovo kasnije kada se osećaju prijatnije.

7. Komunicirajte sa svojim detetom
Obavezno držite otvorene linije komunikacije sa svojim detetom. Ovo će im dati priliku da izraze sve zabrinutosti ili strahove koje mogu imati u vezi sa situacijom. Takođe vam može pomoći da razumete kako se osećaju i šta im je potrebno od vas. Ako niste sigurni kako da započnete razgovor, pokušajte da kažete nešto poput: "Znam da ti je ovo teško. Možeš li mi reći kako se osećaš?“ Onda samo slušajte i budite tu za njih. Možda u početku neće hteti da pričaju o tome, ali važno je da im kažete da ste dostupni ako im zatreba pomoći.

Važno je da zapamtite da je svako dete je drugačije i drugačije će reagovati na novu vezu. Nekoj deci može biti potrebno više vremena da se zagreju za tu ideju, dok je druga mogu odmah prihvatiti. Kada naučite kako da pomognete svom detetu da prihvati novu vezu, važno je da budete strpljivi. Proces može potrajati neko vreme. Ako vam je potrebna pomoć, obratite se stručnajcima, psihologu, pedagogu, porodičnim savetnicima.

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica