Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada je vreme za učenje stranog jezika

Roditelji su u sve većoj nedoumici kada bi deca trebalo da počnu da uče strani jezik jer je učenje uspešnije ukoliko mališani ranije nauče prve reči.

 Izvor: Foto: Profimedia

Strani jezici su deci sve dostupniji – susreću se s njima gledajući crtane filmove ili igrajući igrice. Mnoge reči usvajaju se veoma rano, pa nije neobično čuti trogodišnjaka kako umesto „molim te“, kaže „pliz“.

Međutim, mame i tate se pitaju kada je pravo vreme da dete postane plaznik neke škole stranih jezika. Kako prenose "Novosti", logoped Jasna Vukliš objašnjava da bi što pre, tačnije od treće godine, trebalo uvesti strani jezik u život deteta, jer mališani tada najlakše prihvataju ritam i muzikalnost.

„Najvažnije je da se roditelji konsultuju sa nekim ko se bavi jezikom”, smatra ona. “Logoped u vrtiću ili stručnjak iz razvojnog savetovališta trebalo bi da uradi procenu detetovog govora. Ako se smatra da mališan ima bilo koju vrstu usporenosti trebalo bi odložiti učenje jezika dok se problem ne prevaziđe. Ne možemo ga uvoditi u drugi jezik sa prihvaćenim malim fondom reči, ili ako ne može čisto da izgovori 25 glasova.”

Međutim, Ivana Žarković, zamenik direktora škole jezika “Robertson” i profesor engleskog jezika, smatra da ne treba previše brinuti do tome da li dete kaska za svojom generacijom i da nije kasno početi učenje stranog jezika u osmoj ili devetoj godini.

“Kod nas na časove mogu deca koja imaju najmanje četiri i po godine. Ukoliko procenimo da dete i u tom uzrastu nije spremno, odlažemo nastavu za godinu dana. Najbolji efekat učenja je kod predškolaca. Za ono što predškolci nauče za godinu dana, mlađima je potrebno dve”, ističe Žarkovićeva.

Jedna studija američkih naučnika pokazala je da je pravo vreme za učenje stranih jezika pre polaska u osnovnu školu, a većina preporučuje četvrtu godinu kao idealan trenutak. Ipak, naglašeno je da bi trebalo ustanoviti zrelost detetovog govora, jer je za mališane koji imaju govorne poteškoće zahvalniji rad s logopedom.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica