Neke stvari roditelji žele da nauče svoju decu već od najranijeg uzrasta. Iako mnogi smatraju da za bonton treba možda sačekati da dete malo poraste, ipak je mnogo lakše i bolje da se što ranije nauči lepom ponašanju. Pored izraza: molim, hvala, izvoli, roditelji ističu da je najteže dete da nauče kako da se ponaša tokom obroka za stolom - na vrhu liste je jedenje otvorenih ustiju, odnosno mnjackanje.

Ako se pitate zašto to deca vole da rade, naučnici sa Oksforda imaju objašnjenje da bolje osetimo ukus hrane ako jedemo otvorenih usta. Međutim to ne treba da bude razlog da dozvolite detetu da mu mnjackanje postane navika. Evo praktičnih saveta kako da naučite dete da jede zatvorenih usta:

Savladajte bonton

Baš kao što decu odmah učite razne druge stvari koje su važne za bonton, pa tako pozdravljate poznate ljude kad ih sretnete, kažete "hvala" kad neko nešto učini za vas, kažete "molim" kad vam neko kaže "hvala", tako treba da ih naučite da jedu zatvorenih usta. Možda to neće prihvatiti odmah, ali važno je da ga stalno spontano podsećate i u jednom trenutku će jednostavno prihvatiti. 

Mali zalogaji

Objasnite detetu, strpljivo i detaljno, zašto je važno u usta da stavlja male zalogaje. Osim što je tako lakše da žvaće, to je bolje za stomačić, jer lakše vari manju količinu hrane. Što je manje hrane u ustima odjednom, veća je verovatnoća da će jesti zatvorenih usta.

dečak-hrana.jpg
Shutterstock Dete jede

Pokažite kako to izgleda

Ovo bi detetu moglo da se svidi. Stavite zalogaj u usta i pokažite mu kako to izgleda kad jede otvorenih usta. Napravite to dramski, jako otvarajući usta, detetu pred očima, mljackajte, pa čak i „pljuckajte“ hranu povremeno. Što „odvratnije“, to bolje. Dete će verovatno umreti od smeha, ali shavtiće koliko to ružno izgleda.

Smislite znak upozorenja

Deca imaju odbojnost kada ih stalno na nešto podsećate na isti način, posebno ako ste u društvu drugih ljudi. Smislite neki znak, za koji ćete samo vi znati i ako krene da mnjacka diskretno mu stavite do znanje da to ne radi.

Restoran, devojčica, hrana, dete
Shutterstock Devojčica jede u restoranu

Nagrađivanje

Deca uvek vole da budu nagrađena za nešto što rade. Za neke klince će biti dovoljno da ih pohvalite rečima, a neki vole da dobiju slatkiš ili neku omiljenu poslasticu. Sve zavisi od vas, ali na ovaj način najbolje će da usvoje ono što ih učite. Najvažnije je da pre nego što krenete da učite dete kako da jede, obavezno proverite da li postoje neke zdravstvene smetnje zbog kojih ne zatvara usta dok žvaće hranu (začepljen nos ili uvećani krajnici).

(Yumama)