Roditelji znaju koliko je veliki korak za dete kada krene u kolektiv, uvek postoji taj strah kako će se snaći i adaptirati.

Ako je dete malo starije, bilo bi poželjno da zna sledeća pravila ponašanja:

Molim te i hvala

Da bi deca naučila lepo razgovarati, roditelji bi trebalo takvu komunikaciju praktikovati sa decom. Radi se o bitnim manirama i vrlo mala deca su u stanju usvojiti ih.

Traženje stvari na pristojan način

Ovo je slično kao da kažete molim te i hvala, ali mnoga su mala deca hrabrija i odvažnija kod kuće nego u školi. Važno je naučiti svoje dete kad treba posegnuti za nečim, a kad pak treba zamoliti za nešto.

Poštovanje tuđih mišljenja

Moguće je da deca vrtićkog uzrasta neće odmah shvatiti ovaj koncept, ali na njima prilagođenom nivou mogla bi razvijati poštovanje prema tuđim mišljenjima. Dete bi moglo naučiti prepoznavati da je ponekad u pravu, ali i da ima situacija u kojima nije, kao i da svako zaslužuje da mu se čuje glas.

Pospremanje za sobom

To je nešto što se često praktikuje u vrtiću. Spremanje igračaka nakon igranja, pospremanje knjiga nakon što su ih pročitali, pospremanje tanjura i bacanje smeća nakon obroka. Lako je učiniti ovaj zadatak zabavnim i ugodnim za učenje za svako dete. Ako to pretvorite u pesmu, ples, nešto što ih malo ubrzava, i učinite to igrom za njih, lakše će će prihvatiti tu vrstu obaveze i vrlo brzo će im preći u naviku.

deca u vrtiću.jpg
Shutterstock Deca peru ruke u vrtiću

Pranje ruku

Osnovna higijena je ključna veština za podučavanje vrtićkog deteta. Slično kao kad pospremaju za sobom, mogu se jako zabaviti dok to rade.

Gledanje ljudi u oči, komunikacija puna poštovanja

Ključ poštovanja i koncizne komunikacije je gledanje druge osobe u oči. Pravilna komunikacija nešto je što svi moramo učiti i sa čime trebamo živeti celi život, što je čini jednako važnom i za malu decu.

Empatija

Učiti ih šta znači saosećanje znači odgajati ih da postanu dobri ljudi. Na primer, neka nekome pridrže otvorena vrata, neka pomognu nositi nešto i pokažu da saosećaju s nekim kome je teško.

Strpljenje

Deca su prirodno nestrpljiva, zato ovo može biti teška zadatak. Ako pak uspete, vaspitačice u vrtiću biće vam vrlo zahvalne i položićete važne temelje za budući razvoj ličnosti svog deteta.

Poslednje, ali ne manje važno - zlatno pravilo

Ponašaj se prema drugima onako kako želiš da se drugi ponašaju prema tebi. Daleko najvažnija i vrlo podcenjena lekcija koju ćete svakodnevno trebati ponavljati. Mada će puno toga naučiti u školi po tom pitanju, ne škodi da započnete ranije.

(Yumama)