Odrasli ljudi obično mogu da kanališu ljutnju, dok je kod dece ta emocija drugačija. Kod njih se ljutnja obično karakteriše kao bes, pa neretko deca budu i kažnjena za te ispade jer roditelji ne mogu da ih shvatite.

Ambika Agarval, sertifikovan NLP praktičar, nedavno je na svom Instagram profilu govorila baš o dečijoj ljutnji i razlozima i najčešćim razlozima koji je izazivaju, a to su:

Nezadovoljene detetove potrebe

Jedan od glavnih razloga dečije ljutnje jete situacija u kojoj potrebe vašeg deteta nisu namirene. Nezadovoljene potrebe su potrebe koje nisu ispunjene ili su zanemarene. To može biti situacija gde je dete gladno ili žedno, gde ste mu obećali da ćete se igrati nešto a onda ste zaboravili na to...

Manjak moći

Drugi razlog je taj ako roditelji podcenjuju dete, tačnije ne dozvoljavaju mu pravo glasa. To može da bude vrlo uznemirujuće. Deca žele toliko toga da izraze, a nekada ne znaju kako to da oblikuju i kažu i zbog toga dolazi do nakupljanja besa.

Tata, ćerka, svađa
Shutterstock Tata grdi ćerku

Kako roditelji treba da se postave?

Ambika kaže da je najbolje rešenje to da ostanete mirni i da ne podižete ton ako ga je dete podiglo. Važno je da ne pokažete ljutnju i da ne shvatite ponašanje deteta kao nešto lično. Umesto toga, pokušajte da prepoznate okidač, da zanemarite negativno ponašanje, da date decu moć i izbore, i da ih naučite primerenom ponašanju.

(Yumama)