Koliko često perete i dezinfikujete dečije igračke? Sigurno imate preča posla, ali vreme i igra sa njima učini svoje, postanu prljave kao i većina stvari u stanu. Stručnjaci koji su došla do podatka da roditelji igračke čiste ponekad ili skoro nikada, upozorili su na činjenicu da se na njima vremenom skupi više bakterija i mikroba nego što ima na najprljavijim površinama u kući.

Podaci sugerišu da su deca koja se stalno igraju sa svojim omiljenim igračkama bila izložena većoj opasnosti od bakterija, nego što ima na WC-šolji ili u sudoperi. Stručnjaci su napravili spisak najpopularnijih igračaka i objasnili koliko mogu da budu prljave:

  • Kockice za slaganje - 13 puta više bakterija nego na držaču četkica za zube.
  • Lutke - devet puta više bakterija nego u činiji za hranu kućnog ljubimca.
  • Autići - oko dva puta više bakterija nego na bravama ulaznih vrata.
  • Upravljač igračaka na baterije - dvostruko više bakterija nego na loptici kućnog ljubimca.
  • Kuhinjski set igračaka - četiri puta više bakterija nego na kuhinjskoj radnoj ploči.
  • Gumena lopta - tri puta više bakterija nego na WC-šolji.
  • Plišane igračke - dva puta više bakterija nego na novčaniku.
Igračke, dete, pranje
Shutterstock Pranje igračaka

Nešto više od desetine ispitanih u okviru istraživanja kaže da dečije igračke čiste jednom u dve nedelje ili ređe. Pak, neki roditelji odlučuju da čiste detetove igračke jednom nedeljno (42 odsto), dok se drugi odlučuju za svakodnevno čišćenje predmeta zaraženih klicama (44 odsto). Jasno je da bi trebalo, s obzirom na količinu mikroba koji se mogu nalaziti na igračkama, razmisliti o njihovoj dezinfekciji ili bacanju, u suprotnom detetu zdravlje može da bude ozbiljno ugroženo.

"Pokušajte da smanjite šanse da deca dođu u kontakt sa virusima i bolestima kako ne bi bila često bolesna. Malo alkohola, vode i sapuna s vremena na vreme može da doprinese zaštiti zdravlja vaše porodice", poručuju autori istraživanja.

(Yumama)