Deca su veoma vezana za svoje najbliže članove porodice, pa je veoma težak trenutak kada treba da im saopštimo da je neko iz njihovog okruženja teže bolestan. Kako se postaviti u takvoj situaciji, da li dete treba voditi u bolničke posete i na koji način treba takve informacije da im saopštimo, objasnila nam je psihološkinja Tamara Džamonja, predsednicu Udruženja psihologa Srbije, i profesorku na Filozofskom fakultetu.

Način na koji će dete da savlada i prebrodi bolne informacije, u velikoj meri zavisi od pomoći i podrške okoline, pre svega roditelja. Zbog toga je važno da znamo kako da se nosimo sa takvim situacijama, a da ne utičemo na mentalno zdravlje deteta.

"Svakako treba reći detetu da je neko ko je detetu blizak, sa kim živi ili koga inače često viđa, bolestan, jer dete primećuje nečije odsustvo", rekla nam je psihološkinja, a onda objasnila i kako da se postavimo kada su u pitanju posete bolesnim osobama.

"Ukoliko se radi o lakšoj bolesti, posete su sasvim prihvatljive, osim ukoliko je dete tako malo da može remetiti bolnički red. Ako se radi o teškoj, neizlečivoj bolesti, detetu će značiti povremene posete i susreti sa osobom. Dugotrajni boravci u bolnici na neki način pripremaju postepeno dete za separaciju, ono se navikava na odsustvo osobe, ali mu ne treba oduzimati nadu da će neko ozdraviti. Svakako, dete treba poštedeti teških prizora osobe u terminalnoj fazi bolesti", zaključila je psihološkinja Tamara Džamonja.

Pedijatrija, dete, bolnica, lekar
Shutterstock Tata i ćerka u bolničkoj poseti

Ključni cilj svakog roditelja treba da bude podrška detetu u bolnim situacijama, posebno njihovom mentalnom zdravlju. Važno je sa njima razgovarati otvoreno o svemu, kako bi dete shvatilo da ste mu vi oslonac i da vama može svako svoje osećanje i problem da kaže.

UNICEF u Srbiji je pokrenuo kampanju Kako si? Ali stvarno kako bi osnažio mlade osobe i adolescente da razgovaraju o svojim izazovima sa kojima se suočavaju i potraže odgovarajuću psihološku podršku. Cilj UNICEF-a je da usluge psihološkog onlajn savetovanja ili razgovor sa stručnjacima putem chat usluge na platformi svejeok obezbedi za što veći broj mladih osoba u Srbiji. Svi se povremeno nađu pred prekim izazovom kada im je potrebna pomoć i zato podržite mlade da prebrode teškoće sa kojima se suočavaju i postanu životni pobednici.
Moramo se svi udružiti. Donirajte i podržite mlade da budu OKEJ.

(Yumama)