Kada dete dođe do uzrasta kada počinje da formira svoje mišljenje i iskazuje svoje osećanje rečima, često se roditelji nađu u situciji šoka kada čuju šta ima njihovi mališani izgovore. Iako bi vaša reakcija mogla da bude uzvraćena istom merom ili povišenim tonom, dečiji psiholozi savetuju da je mnogo važnije da naučite svoju decu kako da ublaže tenziju bez gubljenja kontrole i strpljenja.

Prvi ili sledeći put kada vam dete keže jednu od ovih bolnih izjava, evo kako je najbolje da odreagujete:

"Mrzim te"

Kada deca izgovore ovako nešto, to više oslikava ono što osećaju prema sebi, a mnogo manje ima veze sa onim što osećaju prema vama. "Dete može reći mrzim te jer se bori sa prihvatanjem ograničenja koje ste postavili ili zato što mu skrećete pažnju na nešto što bi ono radije ignorisalo, što u mališanima izaziva osećaj srama", objašnjava dečiji psiholog Stefani Oleri.

Ona savetuje da u tom trenutku treba duboko da udahnete i da date sve od sebe da ostanete pribrani koliko god da vas zaboli ovakva izjava."Pazite na svoj govor tela i izraz lica, jer izbuljene oči i ubrzano disanje puno govore deci čak i kada ne ne koristite reči".

"Ti si loša mama!"

Prvo i najvažnije niste loša mama i nemojte to da zaboravite. Olari kaže da će često da kritikuju vaše roditeljstvo kada se ne slažu sa jednim od vaših odluka ili im ne dopuštate da učine nešto što oni misle da rade svi drugi njihovog uzrasta. "Možete da odgovorite: Znam da je teško kada ne dobiješ ono što želiš i da zbog toga smatraš da nisam dobra mama".Ovako, prema njenim rečima, priznajete osećanja svog deteta i ne namećete svoje mišljenje. Razumevanje i zadržavanje svoje prave reakcije pokazujete detetu da su njegovi osećaji vredni, ali da ipak moraju da poštuju vaša pravila, objasnila je Oleri.

Mama, dete, nervozna, svađa
Shutterstock Tužna mama

"Druge mame su puno bolje od tebe!"

Možda težite da budete najbolja mama na svetu, ali takođe vam je cilj da pružite najbolji odgoj vašem detetu. To može značiti da ponekada niste najbolji u njegovim očima, posebno kada nešto zabranite. Ključno je da priznate detetova osećanja bez svađe. Oleri predlaže da kažete: "Razumem što si besan, obajsniću ti zašto sam tako odlučila kada se smiriš", sa što više iskrenosti.

"Voleo bih da mi nisi mama!"

Ono što zapravo govori: "Mama, osećam kao da me ne razumeš". Umesto da uzvratite jednakom izjavom, dečiji psiholog savetuje da kažete: "Mora da je teško da se osećaš tako, ali ja te volim bez obzira na sve".

"Voleo bih da si mrtva"

Dete koje izgovori ovu rečenicu oseća se gurnuto preko svojih granica, izvan je svake kontrole i nemoćno je da iskaže svoja osećanja. Čim tako nešto strašno izgovore, osećaju se jako besno što ne mogu da iskažu rečima. Ono što možete da napravite, kako savetuje Oleri, jeste da se usresredite na poštovanje i razumevanje vašeg deteta iako vam je možda jako teško da tako nešto čujete.

"Mirno recite: Znam da si uzrujan. Želim da čujem zašto se tako osećaš kada budeš bio u stanju da razgovaraš sa mnom sa više poštovanja". Jako je važno da dete shvati da nije način komuniciranja vređanje i povređivanje drugih, a vi ćete biti najbolji primer na kome će to naučiti i tako će vremenom shvatiti kako da iskaže svoja osećanja bez vređanja onih koje voli", zaključila je Olari.

(Yumama)