Začepljen nos kod dece velika je muka svakog roditelja. Zbog toga deca ne mogu da spavaju noću, kašlju, a sekret može da se sliva u uši ili pluća, što može napraviti dodatne probleme.

Higijena nosa i održavanje prohodnosti od velikog je značaja za bebe i malu decu, a evo kako je jedna mama bebin nos čisti špricem i slanom vodom.

Ona je svoje dete stavila u krilo, rekla mu da otvori usta, a onda napunjen špric stavila u jednu nozdrvu i jako istisnula. U tom trenutku može se videti da iz druge nozdrve izlazi bujica slina. Zatim to ponovite i sa drugom nozdrvom, i nos vaše bebe biće čist.

Čišćenje nosa aspiratorom
Shutterstock Čišćenje nosa aspiratorom

Šta kažu stručnjaci?

"Iako izgleda prilično odvratno, ovo je zapravo dobar način da očistite sline iz vaših nosnih prolaza, omogućujući im da dišu kroz nos. Molim vas, nemojte koristiti vodu iz slavine, radije koristite fiziološki rastvor koji možete kupiti u apoteci", rekao je doktor pedijatar, i dodao:

"Morate im držati usta otvorena, a fiziološki rastvor treba da izađe na drugu nozdrvu. Ključna stvar je biti nežan. Ako se migolje, rizikujete da oštetite sluznicu nosa špricem, a ako plaču ili su uznemireni, to može dovesti do gušenja. Dakle, ako vam dozvole, vredi pokušati, ali budite nežni."

Pogledajte snimak na kom je mama pokazala kako ona to radi:

(Yumama)