Roditeljima deca često testiraju strpljenje, naročito kada postanu nemirna. To nije ništa strašno, sva deca postanu nemirna u nekolm momentu, ali možete uraditi nekoliko stvari da popravite njihovo ponašanje.

1. Postavite granice

Postavite granice i nemojte davati detetu da samo odlučuje nešto što je na vama. Ako ima napad besa jer nešto ne može, treba da budete nežni. Recite mu da se na taj način ne dobija ono što želi.

2. Budite uporni

Nemojte menjati svoje ponašanje iz dana u dan. Budite uporni, ako ste postavili neka pravila, držite ih se. Ako ste promenljivi, pa jedan dan pustite dete da radi nešto zabranjeno, a drugi ne, ono vas neće shvatati ozbiljno.

3. Ograničite upotrebu ekrana

Svakodnevno gledanje crtanih filmova bez granice može previše aktivirati dete, biće preuzbuđeno, energičnije nego inače i postaće nemirnije. Ograničite koliko dugo sme da koristi uređaje.

4. Recite mu koje su posledice

Pustite dete da vidi koje su posledice lošeg ponašanja. Mora biti svesno da će upasti u nevolju ako postane nemirno i neposlušno.

5. Ne popuštajte

Ako dete počne da plače, nemojte odmah da mu popustite. Samo ćete ga razmaziti, a ono će shvatiti da je potrebno samo da se zaplače, pa da ipak dobije ono što ne treba.

6. Slušajte dete

Pitajte ga zbog čega se ponaša tako i šta bi moglo da se uradi da prestane sa tim.

7. Nemojte vikati

Ako počnete da vičete, dobijate samo suprotan efekat. Možda se u trenutku umiri, ali će se kasnije ponašati isto kao i vi.

izvor: yumama